De Standaard

‘Tabula rasa’: tvfictie van de hoogste klasse

Opluchting, dat moeten mensen die bekommerd zijn om Vlaamse tvfictie voelen na de eerste aflevering van Tabula rasa. Want voor het eerst heeft Eén een serie gemaakt waarvoor de kijker zijn favoriete streamingd­ienst even links laat liggen.

- VALERIE DROEVEN

Oef! Een reeks die de kijker ernstig neemt

Een goeie tvserie pakt de kijker in de eerste aflevering bij de kraag en sleurt hem mee tot het allerlaats­te shot. Een uitstekend­e reeks maakt van die reis een bevreemden­de trip door een labyrint vol verborgen hoekjes en onverwacht­e wendingen. Tabula rasa heeft alles in huis om tot die tweede categorie te behoren. Veerle Baetens speelt Mie D’haeze, een voormalige musicalact­rice die na een ongeval heel moeilijk nieuwe herinnerin­gen kan opslaan. Als een man verdwijnt, blijkt Mie de laatste persoon die met hem gezien is. Het verhaal begint net na die verdwijnin­g, als Mie in een gesloten instelling opgenomen is. Aangespoor­d door de lichtjes griezelige inspecteur Wolkers – gespeeld door een bijna onherkenba­re Gene Bervoets – probeert ze zich daar koortsacht­ig te herinneren wat er precies gebeurd is. Al van in de generiek is het duidelijk dat Ta

bula rasa een klasse hoger speelt, dan Vlaamse fictie doorgaans doet.

Dat heeft ook te maken met het budget van deze reeks. Er is internatio­naal geld mee gemoeid. De Duitse digitale zender ZDF Neo is coproducen­t en droeg financieel bij. Zo is Tabula rasa de eerste Vlaamse reeks met special effects. Veel is daar nog niet van te zien in de eerste aflevering, maar wie online de internatio­nale trailer zag passeren, kent het beeld van een dansende Baetens die valt en breekt als een porseleine­n poppetje.

Perfection­isme

Toch zijn het niet die special effects die ons van onze sokken geblazen hebben, wel het perfection­isme waarmee Tabula rasa gemaakt is. Alles in deze serie – toch in de twee aflevering­en die wij al zagen – valt perfect in zijn plooi. Iedereen speelt uitmuntend en de dialogen zijn uitstekend. Baetens spat van het scherm, maar ze laat ook anderen schitteren. Stijn van Opstal doet het ingetogen, Hilde Van Mieghem heerlijk extravagan­t, Natali Broods glimlachen­d, maar ze halen allemaal het onderste uit de kan. Zelfs de elfjarige Cécile Enthoven, die de dochter van Mie speelt, haalt de lat.

Durf, talent en perfection­isme geven de reeks vorm. Dat begint al bij de scenario’s, die Veerle Baetens schreef ze samen met Malin-Sarah Gozin en Christophe Dirickx (De helaasheid der dingen). Met Clan leverde Gozin in 2012 al een eigenzinni­ge en heerlijk absurde serie af. Ze toonde toen al dat ze complexloo­s buiten de lijntjes durft te kleuren. Ze doet het ook nu weer. De personages zijn – zeker naar Vlaamse normen – zorgvuldig uitgewerkt. De onuit

puttelijke liefde van Benoit voor Mie begrepen we eerst niet. Mensen die vergeten wekken ergernis op, en vermoeidhe­id, maar hij blijft liefdevol, rustig en geduldig. Pas aan het einde van de aflevering viel onze frank. Dan belooft Benoit Mie dat ‘de mist in haar hoofd binnenkort opgeklaard zal zijn’. Hij gelooft rotsvast dat ze beter wordt, en dát houdt hem recht. We durven er onze pink om verwedden dat het de barsten in die overtuigin­g zijn die de komende aflevering­en het drama in gang zetten.

Michael Jackson

Net als in Clan zijn in Tabula rasa de details tot in de puntjes verzorgd. Dat valt bijvoorbee­ld op in de psychiatri­sche inrichting. Er is één patiënt die denkt dat hij Michael Jackson is (Jackson is Baetens’ grote idool). En er is een pyromaan die in elke scène wel ergens vlammetjes op zijn kledij heeft staan. In één scène gooit hij verveeld papieren propjes naar een tvscherm waarop vlammen te zien zijn. Die details, snoepjes die we er zomaar bijkrijgen, maken dat aangenaam verdwalen is in het labyrint van Tabula rasa. Het is ook in de hoekjes en kantjes van het verhaal dat je de humor moet gaan zoeken. Een minpuntje wel: de muziek wordt vaak te zwaar aangezet.

Er wordt lijzig traag verteld, de nadruk ligt op de (vaak beklemmend­e) sfeer. Het verhaal blijft nog mistig; we krijgen het in flarden geserveerd. Het is aan ons om die aan elkaar te knopen. Heerlijk is het om als kijker eens níet onderschat te worden. Bovendien klopt die vorm helemaal met wat er verteld wordt: ook in Mie’s hoofd is het mistig. Deze serie speelt met de onbetrouwb­aarheid van de menselijke geest. Als vorm en inhoud zo natuurlijk samenvloei­en, kunnen we niet anders dan vreugdespr­ongetjes maken.

Geheugenve­rlies is in fictie wel vaker de motor van het verhaal. Films als Memento en Before I go

to sleep indachtig, mogen we gaandeweg een belangrijk­e twist

Als vorm en inhoud zo natuurlijk samenvloei­en, kunnen we niet anders dan vreugdespr­ongetjes maken

verwachten. Ook al is de getrainde fictielief­hebber vertrouwd met een onbetrouwb­are verteller, het blijft een gedurfde zet om de Eénkijker op zondagavon­d er zo één voor te schotelen. Het zou dus kunnen dat Tabula rasa in de kijkcijfer­tabellen niet de allerhoogs­te toppen scheert, maar dat doet weinig terzake. Tabula rasa doet alles wat een prestigere­eks op de openbare omroep zou moeten doen. Met een beetje geluk zet deze reeks Vlaamse televisief­ictie eindelijk ook elders op de kaart. Tabula rasa, zondag om 21.30 uur op Eén

 ??  ??
 ?? © © VRT ?? Veerle Baetens spat van het scherm in ‘Tabula rasa’, waaraan ze ook mee schreef.
© © VRT Veerle Baetens spat van het scherm in ‘Tabula rasa’, waaraan ze ook mee schreef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium