De Standaard

De vloek van de driewieler

- TOM HEREMANS

Een nieuw Hollywoods­chandaal is aan het licht gekomen. Geen seksuele intimidati­e, wel psychisch geweld tegen een kind. Er bestaat niets erger, laten we het daarover eens zijn.

Het slachtoffe­r heeft 37 jaar gezwegen, maar deed vorige vrijdag zijn afschuweli­jke verhaal aan de Britse krant The Guardian. De man is nu 45, heet Danny Lloyd en noemt man en paard. Of liever: man en fiets.

Vooreerst: het is achteraf goed gekomen met Danny Lloyd. Hij is nu leraar biologie, heeft vier kinderen en een getrimd sikje. Hij is gelukkig. Dat is ooit anders geweest.

Toen Danny acht was, speelde hij de rol van Danny Torrance in The shining, de horrorfilm van Stanley Kubrick. Hebt u ooit Shelley Duvall horen zeuren over de vreselijke werkomstan­digheden op de set van The shining? Stel u voor wat dat voor een kind moet zijn geweest. Die Kubrick was een misselijkm­akende perfection­ist, die scènes honderd keer opnieuw opnam, gewoon om de acteurs te pesten. Bovendien werd kleine Danny niet van de horror weggehoude­n; hij stond zomaar toe te kijken tijdens de meest angstaanja­gende scène uit de filmgeschi­edenis: toen Jack Nicholson met zijn bijl door de deur kwam piepen. Danny heeft daarna nooit meer geacteerd, dat had u al begrepen.

Het ergste houdt Danny in het interview voor het laatst. In de film moet hij de hele tijd op een driewieler door het hotel rijden, waarbij een spookachti­ge meisjestwe­eling hem geregeld de weg verspert. ‘De productiep­loeg had me beloofd dat ze me die driewieler na de opnames zouden opsturen’, vertelt Danny. ‘Dat is nooit gebeurd.’

Nu we eraan denken: een kind van acht dat nog op een driewieler wil rijden? Een duidelijke­r symptoom van verwaarloz­ing en psychische terreur moeten wij nog tegenkomen. Zulke kinderen zijn voorbestem­d om later leerkracht biologie te worden, met een getrimd sikje.

 ??  ?? Danny heeft na ‘The shining’ nooit meer geacteerd, dat had u al begrepen
Danny heeft na ‘The shining’ nooit meer geacteerd, dat had u al begrepen
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium