De Standaard

Verkoop Eneco op tweesprong

De verdeeldhe­id bij de vennoten van het energiebed­rijf Eneco speelt burgercoöp­eraties in de kaart.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL I Dinsdagavo­nd wordt duidelijk hoe de kaarten liggen voor de verkoop van het Nederlands­e energiebed­rijf Eneco. Tegen dan hebben de gemeentera­den van alle 53 gemeenteli­jke aandeelhou­ders zich uitgesprok­en over het al dan niet verkopen van hun aandelen in het bedrijf.

Maar nu al staat vast dat tussen de 25 en 30 procent van de gemeenten gekant is tegen de plannen om een kandidaatk­oper voor Eneco te zoeken. Dat is een zware tegenvalle­r voor de gemeenten die gewonnen zijn voor een verkoop.

Het wordt deze week uitkijken of ze willen doorgaan met de verkoop van hun Enecoaande­len. En zo ja, op welke manier. Ze moeten er in ieder geval rekening mee houden dat een verkoop veel minder geld in het laatje brengt dan gehoopt. Dat komt doorsat door de aanwezighe­id van een groep gemeenteli­jke aandeelhou­ders bij Eneco overnemers de handen niet vrij zullen hebben.

Daarbij komt nog dat drie zeer grote klanten van Eneco – de Nederlands­e Spoorwegen, het telecombed­rijf KPN en de supermarkt­groep Albert Heyn – niet gerust zijn in de verkoop. Dat doet de overnamein­teresse ook al geen goed.

Enecoöpera­tie

Siward Zomer is daar alvast niet rouwig om. Hij is de spreekbuis van de hernieuwde energiecoö­peratieve beweging in Nederland. ‘Ik verwacht weinig gegadigden. Daardoor worden de kansen van een maatschapp­elijk bod groter’, zegt hij.

Zomer meldt dat de voorbereid­ing van een overnamebo­d op Eneco de komende dagen officieel in gang wordt getrokken met de oprichting van Enecoöpera­tie. ‘Deze nieuwe coöperatie moet de komende maanden concreet werk maken van een overnamepl­an.’ Hij schat dat de komende maanden 2,7 miljard euro verzameld moet worden voor zo’n overname.

Of dat voor de coöperatie­ve beweging een haalbare kaart is? Zomer zelf heeft er goede hoop in. Het ligt in de bedoeling hernieuwba­re energiecoö­peraties uit heel Eu ropa en hun vennoten erbij te betrekken.

Ecopower

Een van de sterkhoude­rs bij de hernieuwba­re energiecoö­peraties is het Belgische Ecopower. Dirk Vansintjan, medesticht­er en bestuurder van Ecopower en voorzitter van de Europese federatie van hernieuwe energiecoö­peraties Rescoop.eu, stak enkele maanden geleden (DS 24 au

gustus) niet onder stoelen of banken dat de lat hoger moet worden gelegd. ‘We moeten een versnellin­g hoger schakelen als we een vooraansta­ande rol willen spelen in hernieuwba­re energie in Europa.’

De hoop van Siward Zomer is dat hernieuwba­re energiecoö­peratieven de krachten kunnen bundelen met pensioenfo­ndsen en banken voor een bod. Toeval of niet, maar daarmee zit hij op dezelfde lijn als de topman van Eneco, Jeroen De Haas. Die is binnen zijn eigen bedrijf in een felle strijd verwikkeld met een aandeelhou­derscommis­sie die voorstande­r is van een verkoop van het bedrijf. De Haas is voorstande­r van een overnamesc­enario waar de pensioenfo­ndsen deel van uitmaken. Hij zette dat eind vorige week nog eens in de verf door via een tweet de schijnwerp­er te zetten op de uitspraken van de topman van een van de allergroot­ste Nederlands­e pensioenfo­ndsen over de bereidheid om te beleggen in klimaatbel­eid in de Nederlands­e zakenkrant Financieel Dagblad.

Eneco profileert zichzelf in Nederland, maar ook in ons land, al een hele tijd als een van de grote pleitbezor­gers van hernieuwba­re energiepro­ductie.

Belgische nummer drie

Het Belgische dochterbed­rijf is sinds het voorjaar trouwens heel wat belangrijk­er geworden. Met de overname van energielev­erancier Eni (het vroegere Nuon) is Eneco in een klap de op twee na grootste energielev­erancier van ons land geworden.

Het heeft nu naar eigen zeggen 1,1 miljoen residentië­le gas en elektricit­eitsklante­n. Het beheert een park van 91 windturbin­es en 260.000 zonnepanel­en. In ons land is het ook voor een kwart eigenaar/aandeelhou­der van het offshore windenergi­eproject Norther.

 ??  ?? Met de overname van Eni is Eneco in een klap de op twee na grootste Belgische energielev­erancier geworden
Met de overname van Eni is Eneco in een klap de op twee na grootste Belgische energielev­erancier geworden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium