De Standaard

Zeebrugge valt uit top 100

Zeebrugge staat niet langer op de wereldkaar­t als containerh­aven. Dat blijkt uit de jaarlijkse rangschikk­ing van ‘Lloyds List’.

-

In 2015 prijkte Zeebrugge nog op de negentigst­e plaats van de grootste containerh­avens volgens de Britse scheepvaar­tkrant Lloyds List. Dit jaar is er in de top 100 geen spoor meer te bekennen van de Vlaamse kusthaven. De rangschikk­ing wordt opgemaakt op basis van de trafiekres­ultaten van 2016.

Zeebrugge komt nog wel even ter sprake als het nieuwe rapport de redenen op een rijtje zet waarom de Antwerpse haven al voor het tweede jaar op rij een goed rapport krijgt. Antwerpen heeft zijn vooruitgan­g voor een deel te danken aan de achteruitg­ang van Zeebrugge, stelt Lloyds List.

4 procent groei

Antwerpen bleef in 2016 de veertiende containerh­aven van de wereld, maar net als in 2015 lag de containerg­roei hoger dan het gemiddelde. De Antwerpse haven boekte in 2016 een vooruitgan­g van 4 procent. De 100 grootste containerh­avens samen waren goed voor een gemiddelde groei van 2,2 procent.

Door haar aanhoudend­e groei heeft de Antwerpse haven de kloof met Rotterdam, de grootste containerh­aven van Europa en de twaalfde wereldwijd, veel kleiner gemaakt. Antwerpen was in 2016 goed voor 10,04 miljoen containers, Rotterdam klokte af op 12,38 miljoen.

De plaatsen 1 tot 11 van de rangschikk­ing worden ingenomen door Aziatische havens. Met Shanghai als allergroot­ste met een containerv­olume van 37,1 miljoen containers. China drukt een zware stempel met zeven havens in de top 10. Alleen Singapore, Busan (ZuidKorea) en Dubai kunnen er nog bij.

Ook al lijkt 2017 een jaar te worden met een gemiddelde groei tussen 6 en 7 procent, toch verwacht Lloyds List in de toekomst nog maar een beperkte toename van de overslag.

Wie groter wil worden, zal vooral marktaande­el moeten afsnoepen van concurrent­en of de krachten bundelen met een andere haven, besluit het.

China heeft zomaar even zeven havens in de top 10

 ?? © blg ?? Containerk­ade in de haven van Antwerpen.
© blg Containerk­ade in de haven van Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium