De Standaard

Leko zit met spitsenvra­agstuk

Invallers Vossen en Diaby bewezen tegen STVV dat ze het scoren niet verleerd zijn. Met ook nog Dennis en Wesley wacht trainer Leko een moeilijke keuze voor de topper tegen Anderlecht.

- GUILLAUME MAEBE

Karakterko­pje, die Emmanuel Dennis. Swingend op en naast het veld als hij scoort, nukkig als de trainer hem naar de kant haalt. 53 minuten was Club STVV ver toen Leko de Nigeriaan wisselde. Zonder één blik naar zijn trainer liep Dennis de catacomben in. Zwaar teleurgest­eld.

‘Toch goed?’, was Leko’s reactie op het gedrag van zijn spits. ‘Zo’n speler met karakter heb ik graag in mijn ploeg. Maar dat karakter wil ik voortaan ook graag op het veld zien. We moeten eerlijk en kritisch zijn tegenover elkaar: of je speelt goed, of je speelt niet goed.’ Leko’s way or the highway.

Dennis naar de bank?

Het meest kenmerkend­e aan de nieuwe coach van Club Brugge – nog meer dan zijn systeem – is het feit dat hij kiest voor de beste spelers van het moment en lak heeft aan namen. Transferit­is Engels speelde voor zijn transfer naar Olympiakos amper, Refaelov zit nog steeds op de bank – gisteren viel hij licht geblesseer­d naast de kern – en revelatie Dennis is waarschijn­lijk de volgende die eraan zal geloven. Hoe indrukwekk­end hij was in het seizoensbe­gin, sinds de enkelbless­ure die hij eind augustus opliep bij AEK Athene heeft de spits nooit meer zijn echte topniveau gehaald. In zijn laatste vier matchen scoorde hij niet, woensdag zat hij onder het mom van ‘niet helemaal fit’ al op de bank, maar zijn tegenvalle­nde prestatie en dito reactie gisteren maken nu van hem kandidaat bankzitter nummer één.

En hij is niet alleen. Net als Dennis moest ook Wesley al voor het uur naar de kant. Gefrustree­rd handje aan Vormer, slap handje aan de bank bij Leko. De Braziliaan mocht in de laatste negen competitie­wedstrijde­n starten, bleek vaak enorm belangrijk, maar kon zich zowel tegen Antwerp, Genk als STVV niet laten zien. En dat terwijl hij met zijn fysieke kracht volgende zondag bijzonder belangrijk zou kunnen zijn tegen Anderlecht. Neen, het vaste spitsenduo WesleyDenn­is blijkt even op de dool te zijn.

Gelukkig voor Club beschikte het gisteren over twee aardige vervangers: Jelle Vossen en Abdoulay Diaby. Beiden scoorden tegen STVV hun eerste competitie­goal sinds KortrijkCl­ub (12), dik twee maanden geleden. Vossen vanop de stip, Diaby met een knappe schuiver. Maar nog belangrijk­er: beiden lieten Club beter voetballen. Hun gram gehaald voor de weinige speelminut­en die ze de laatste maanden kregen.

‘Mijn situatie is vreemd’, luchtte Vossen zijn hart. ‘We begonnen met 15 op 15, ik scoorde geregeld (telkens vanop de stip, Vossen wacht nog op zijn eerste veldgoal, red.), maar toch werd ik aan de kant geschoven. Wat verander je daaraan? Invallen en iets proberen tonen, zeker? Misschien rekent de coach gewoon op iemand met andere kwaliteite­n dan degene die ik heb.’

Positief probleem

Eenzelfde geluid bij Diaby. ‘Hopelijk gaat de coach nu niet dat denken dat ik de perfecte joker ben, goed om als invaller het tij te keren. Het liefst van al start ik zondag tegen Anderlecht. Ik denk dat alle vier de spitsen een goede kans maken om te spelen.’

Zeker. Club is de ploeg die dit seizoen al het vaakst scoort, maar heeft met twaalf spelers ook het hoogst aantal verschille­nde doelpunten­makers. Een nummer één spits is er niet, een nummer twee al zeker niet. ‘Voor mij is er na deze match een positief spitsenpro­bleem’, besloot Leko. ‘Dat ik destijds ervoor gekozen heb om over te schakelen van een 343 naar een 352 is ook het gevolg van onze spitsen. Ik wist dat ik vier potentiële basisspele­rs had en ik wil er daar zeker twee van kunnen opstellen.’

Maar wie? Het is het moeilijkst­e vraagstuk waarover de Kroaat zich voor zondag zal moeten buigen.

‘Hopelijk gaat de coach nu niet denken dat ik de perfecte joker ben’ ADOULAY DIABY Club Brugge

 ?? © Bruno Fahy/belga ?? Emmanuel Dennis, de revelatie van het seizoensbe­gin, kwam gisteren niet tot scoren en moet vrezen voor zijn basisplaat­s.
© Bruno Fahy/belga Emmanuel Dennis, de revelatie van het seizoensbe­gin, kwam gisteren niet tot scoren en moet vrezen voor zijn basisplaat­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium