De Standaard

Sa Pinto zet Standard op de rails

-

Ricardo Sa Pinto figureerde anderhalve maand geleden nog in het rijtje van coaches die wegens slechte resultaten voor hun vel moesten vrezen, maar met een mooie reeks – slechts één nederlaag in de jongste acht wedstrijde­n – parkeert hij Standard op de rand van Play-off 1. Wat maakte van de flamboyant­e Portugees alsnog een succescoac­h?

Geduld van het bestuur

Standard raakte net als heel wat ploegen op de sukkel in het seizoensbe­gin. Ondanks twee schamele puntjes uit vijf wedstrijde­n behield Sa Pinto altijd het vertrouwen van het bestuur. ‘Als je als bestuur het gezochte profiel van een coach bepaalt en je gaat de coach halen die daaraan beantwoord­t en in wiens kwaliteite­n je gelooft, dan moet je die tijd geven. Het kost tijd om ideeën te implemente­ren’, dixit de Portugees.

Marin brengt evenwicht

Na het vertrek van Trebel vorig seizoen bleef de club met twee pure mannetjesp­utters achter op het middenveld. De tandem BokadiAgbo waarmee Standard het seizoen begon, had te weinig voetballen­d vermogen. De inbreng van Marin, een betere voetballer, heeft voor evenwicht gezorgd. Aan zijn zijde komt ook Agbo beter tot zijn recht.

Geen namen, maar daden

Ricardo Sa Pinto kijkt niet naar namen of louter intrinsiek­e kwaliteite­n, maar wel naar het rendement van spelers. Zo zit de voormalige aanvoerder van Standard, Alexander Scholz, tegenwoord­ig op de bank ten koste van de Congolese brandkast Christian Luyindama (94 kilo voor 1m91). Geen sierlijke voetballer zoals Scholz, maar wel iemand die zich bewust is van zijn beperkinge­n en kwaliteite­n. Hij zorgt voor stabilitei­t achterin.

‘Het kost tijd om ideeën te implemente­ren’ RICARDO SA PINTO Coach Standard

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium