De Standaard

Laat het Bende-dossier verjaren

Een proces over schuld en onschuld zal nooit meer plaatsvind­en, zegt JORIS VAN CAUTER. Laat het dossier dan maar verjaren, dat biedt veel voordelen.

- JORIS VAN CAUTER

De minister van Justitie bedacht voor de wetswijzig­ingen die hij doorvoert de naam “potpourri”. Je geesteskin­d noemen naar een luchtverfr­isser: het is een vreemde naamkeuze. Stonk justitie misschien?

Eén van de potpourri wetswijzig­ingen in 2015 had betrekking op het verlengen van de verjarings­termijn van bepaalde misdrijven. Die wijziging was niet de vrucht van een groot debat over het concept van de verjaring in strafzaken. Neen, de wet moest snel aangepast worden om de verjaring van de misdaden van de Bende van Nijvel te voorkomen. De eerste zin van de memorie van toelichtin­g bij deze wet luidt dan ook: ‘De bloedige aanslagen van de Bende van Nijvel staan op de rand van de verjaring.’ Duidelijk. Maar, zegt de wetgever verder, leid daaruit toch maar niet af dat ik aan gelegenhei­dswetgevin­g doe: ‘dit (is) dus geen gelegenhei­dswetgevin­g aangezien zij wel degelijk bedoeld is om in voorkomend geval te worden toegepast op andere bijzondere ernstige misdaden, waarvan de verjaring evenzeer schokkend zou zijn.’ We zijn nu gerustgest­eld. Er is een wet gemaakt die niet voor één uniek geval geldt.

Twee bendes

Maar er is meer. De wetgever meent in de memorie van toelichtin­g dat de nieuwe wet de verjaring zal voorkomen van alle feiten die aan de zogenaamde Bende van Nijvel worden toegeschre­ven. Dat betreft diverse feiten, gaande van diefstal tot (roof)moord, te beginnen in 1982 tot het laatste feit in Aalst op 9 november 1985. De wetgever gaat er gemakkelij­kheidshalv­e van uit dat al die feiten werden gepleegd met eenzelfde misdadig opzet. Dat is een juridische fictie die toelaat pas te beginnen rekenen vanaf het laatste feit en zo oudere, normaal gezien verjaarde feiten, toch nog te redden van de verjaring. Maar wat is die fictie waard als er – zoals her en der wordt geschreven - sprake zou zijn van twee bendes? In dat geval schiet de wet allicht zijn doel voorbij en is alleen Aalst nog niet verjaard maar de rest wel. Misschien moet iemand dit ook eens durven zeggen.

In plaats van een juridisch bedenkelij­ke wetswijzig­ing had de minister twee jaar geleden beter de waarheid gezegd. En die is even simpel als pijnlijk: een proces waarbij geoordeeld wordt over schuld en onschuld zal nooit meer plaatsvind­en. Dat is uiteraard betreurens­waardig, maar zeker niet uniek. De meest gruwelijke feiten in de menselijke geschieden­is werden nooit aan een rechterlij­k oordeel onderworpe­n.

Na verloop van tijd wint het belang van de historisch­e waarheid het van het belang van de juridische waarheid. Dat moment is aangebroke­n. In plaats van meer politie-

In plaats van meer politiemen­sen op het onderzoek te zetten, moet de politie er juist mee stoppen

mensen op het onderzoek te zetten moet de politie er juist mee stoppen. Laat politiemen­sen zich bezighoude­n met actuele feiten die wel nog kans maken om bij de rechter te belanden. De terreurdre­iging zorgt al voldoende voor overbelast­ing van vaak onderbeman­de diensten. Politiemen­sen zijn geen geschiedsc­hrijvers maar moeten ervoor zorgen dat verdachten van misdrijven door rechters kunnen worden beoordeeld.

Dat de eventueel te ontdekken waarheid dan niet meer tot straffen leidt, moeten we er maar bij nemen. Maar bestraffin­g is niet de enige weg naar maatschapp­elijke rust en herstel. De waarheid die naar boven komt, kan ook een maatschapp­elijke catharsis teweegbren­gen. Waarom niet een soort van waarheidsc­ommissie voor de Bende?

Het is juist dat eerdere parlementa­ire commissies er niet in geslaagd zijn om de waarheid te achterhale­n. Maar naast de vraag of de politici wel competent zijn om een dergelijk onderzoek te voeren mag ook niet vergeten worden dat hun onderzoeks­terrein beperkt was door het lopende gerechteli­jk onderzoek. De verjaring zou op dat vlak een bevrijding zijn. Of we die commissie moeten bevolken met historici weet ik, na De Standaard van dit weekend, ook niet meer zeker. De historici die vragen het onderzoek in hun handen te geven, beginnen – nog voor ze er één letter van het dossier hebben gelezen – al met de stelling dat de feiten een politiek karakter hebben in

(DS 28 oktober 2017). Zouden ze die conclusie niet beter poneren na hun onderzoek?

Nog een voordeel van de verjaring is dat we dan ook meteen af zijn van dat vervelende geheim van het onderzoek. Dat heeft in deze zaak zijn waarde verloren. Het wordt de facto al niet meer nageleefd en doet alle betrokkene­n in een kramp schieten, waardoor alleen maar meer argwaan wordt gewekt. Of wat moet je anders denken over het feit dat een advocaat verklaart nog twee daders te kennen die de procureur generaal niet kent en dat vervolgens de communicat­ie stopt vanwege ‘het geheim van het onderzoek’. Het onderzoek is blijkbaar maar een beetje geheim. Dat is voor de perceptie dodelijk en een ideale voedingsbo­dem voor complotthe­orieën allerhande.

Het verval van de strafvorde­ring door de verjaring zal bovendien ook een unieke kans bieden aan goede onderzoeks­journalist­iek. Laat de Belgische Bernstein en Woodward maar graven naar de waarheid. Dan stopt het actuele blindvaren op de lekken van allerlei betrokken advocaten en/of onderzoeke­rs. De scoops die daar een gevolg van zijn hebben geen maatschapp­elijke meerwaarde. Ze ruiken onfris en bespaar ons van goedkope luchtverfr­issers.

 ?? © belga ?? De Delhaize van Eigenbrake­l (augustus 1985). De bloedvlek herinnert aan het bloedbad dat hier plaatsvond.
© belga De Delhaize van Eigenbrake­l (augustus 1985). De bloedvlek herinnert aan het bloedbad dat hier plaatsvond.
 ??  ?? Wie? Advocaat.
Wat? De verjaring van het dossier zou het eenvoudige­r maken om de historisch­e waarheid in deze zaak te achterhale­n.
Wie? Advocaat. Wat? De verjaring van het dossier zou het eenvoudige­r maken om de historisch­e waarheid in deze zaak te achterhale­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium