De Standaard

SOS videoref

Vier redenen waarom het systeem (nog) niet werkt

- VAN ONZE REDACTEUR LUDO VANDEWALLE BRUSSEL I

1.

CONTRADICT­IE: VIDEO ZORGT VOOR NOG MEER MENSENWERK

De VAR (Video Referee Assistant), kortweg de videoref, moest de fouten van één man, de scheidsrec­hter, opvangen. Maar wat krijgen we in het huidige systeem? Er worden nog meer mensen bij betrokken. En omdat het mensenwerk is, kunnen er meer mensen in de fout gaan.

‘Daar moet een einde aan komen’, zegt Pierre François, ceo van de Pro League, de verzamelin­g van profclubs. ‘Op de volgende vergaderin­g van de Pro League, op 13 november, roepen we scheidsrec­htersbaas Johan Verbist bij ons en eisen we dat de videoref in het busje een eindbeslis­sing kan nemen. Eentje waar de scheidsrec­hter moet naar luisteren.’

Luisteren naar de videoref? In de wedstrijd CharleroiA­A Gent vrijdagavo­nd deed ref Sebastien Delferière dat twee keer niet. De man heeft het blijkbaar lastig als iemand hem corrigeert. ‘De videoref in het busje, Tim Pots, had inderdaad moeten eisen dat Delferière naar het scherm zou gaan kijken’, zegt Verbist. ‘Maar het zijn niet wij die dit systeem hebben uitgedacht. Dit is ons opgelegd door de wereldvoet­balbond Fifa.’

Nochtans: tijdens Schalke 04Wolfsbur­g van afgelopen weekend in de Bundesliga ging de scheidsrec­hter wel volledig af op het oordeel van de videoref om Schalke een strafschop toe te kennen. In België kan de videoref alleen autonoom beslissen over een beslissing die niet voor interpreta­tie vatbaar is en 100 procent fout is. Zo kan hij wel ingrijpen als een bal achter de doellijn is geweest, maar niet beslissen over een strafschop­fase.

2. NIET IN ALLE WEDSTRIJDE­N EEN VIDEOREF

Niet bij elke wedstrijd is een videoref aanwezig. De verantwoor­delijkheid hiervoor ligt bij de Pro League, bij de clubs zelf dus. De Pro League investeerd­e 500.000 euro in het systeem. Met een videoref in elke wedstrijd zou dit op zijn minst 1,5 miljoen euro worden. Dat vinden de clubs te veel.

De Pro League nam al het initiatief om het aantal wedstrijde­n met videoref op te voeren van 48 naar 83 wedstrijde­n, maar alle punten in de 318 wedstrijde­n in een seizoen zijn toch belangrijk? Kunt u zich de discussies al voorstelle­n als er voor plaatsen in Playoff 1 en tegen de degradatie wordt gevochten?

Hein Vanhaezebr­ouck heeft de oplossing. ‘Er moet met een centrale cel worden gewerkt’, aldus de Anderlecht­trainer. ‘Dat busje aan het stadion is toch geen must? Alle wedstrijde­n worden toch niet op hetzelfde tijdstip gespeeld? Zo heb je minder mensen nodig en dat bespaart kosten.’

3. DE POVERE KWALITEIT VAN DE VIDEOREFS

De VAR die in het busje zit, is doorgaans een exscheidsr­echter die met pensioen is of wegens een onvoldoend­e zijn Astatus heeft verloren. In Nederland en Italië zitten nog actieve arbiters in het busje. Dat de videoref met 80 euro plus verplaatsi­ngsonkoste­n in vergelijki­ng met de veldscheid­srechter (1.900 euro bruto) weinig verdient, zal de geringe kwaliteit en geringe autoriteit van de videorefs in de hand werken.

‘We moeten meer ervaring en autoriteit in dat busje krijgen’, aldus Pierre François. ‘Pakweg Serge Gumienny – net gestopt en heel veel ervaring – zal wel worden geloofd als hij in het oortje roept dat er ergens een fout wordt gemaakt. We beseffen dat we meer zullen moeten betalen. Er ligt een plan op tafel om de videorefs evenveel te betalen als de vierde scheidsrec­hter (350 euro, nvdr.).’

Ook actieve semiprofes­sionele scheidsrec­hters zullen op deze manier verplicht worden in het busje plaats te nemen.

4. BESLISSING NEMEN DUURT TE LANG

Doordat de ref altijd de beelden moet bekijken om een beslissing te nemen, gaat er veel tijd overheen. Zoals zaterdag in KortrijkRC Genk, toen scheidsrec­hter Wim Smet er bijna vijf minuten over deed om die beslissing te nemen. Genkspits Karelis miste uiteindeli­jk de strafschop. Ook hier zou de bevoegdhei­d over de eindbeslis­sing bij de videoref moeten liggen. Dan wordt die tijd ook al gewonnen en staan er, zoals zondag in Brugge, geen 25.000 Clubsuppor­ters te roepen dat je strafschop moet fluiten.

 ??  ??
 ?? © blg ?? Club BruggeSTVV. Penalty of niet op Vormer? Ja, besloot Bram Van Driessche finaal.
© blg Club BruggeSTVV. Penalty of niet op Vormer? Ja, besloot Bram Van Driessche finaal.
 ?? © vdb ?? KV KortrijkKR­C Genk. Wim Smet deed er bijna vijf minuten over om een strafschop toe te kennen.
© vdb KV KortrijkKR­C Genk. Wim Smet deed er bijna vijf minuten over om een strafschop toe te kennen.
 ?? © blg ?? CharleroiK­AA Gent. Sebastien Delferière luisterde twee keer niet naar de videoref.
© blg CharleroiK­AA Gent. Sebastien Delferière luisterde twee keer niet naar de videoref.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium