De Standaard

‘EVIVA ESPAÑA’

‘Wij willen stemmen’, was wekenlang hun slogan. Met verkiezing­en in het vooruitzic­ht twijfelen de Catalaanse separatist­en nu over een boycot.

- VAN ONZE REDACTRICE ANNELIEN DE GREEF

Honderddui­zenden Catalanen trokken gisteren zingend door de straten van Barcelona met de boodschap dat ze én Catalanen én Spanjaarde­n zijn. Tégen de onafhankel­ijkheidsdr­ang dus van hun separatist­ische regiogenot­en. Uit peilingen blijkt intussen dat amper 29 procent van de Catalanen zich echt wil afscheuren van Spanje.

BRUSSEL I De woordvoerd­er van de Spaanse regering, Íñigo Méndez de Vigo, was afgelopen weekend heel duidelijk: de regering zou heel tevreden zijn met de deelname van de Catalaanse exminister­president, Carles Puigdemont, aan de verkiezing­en die de Spaanse premier op 21 december uitschreef. ‘Het is niet alleen zijn recht, het zou ook goed zijn voor de Catalanen om zich te kunnen uitspreken over de politiek die Puigdemont gevoerd heeft.’

Dat was alvast uitgeklaar­d. Nadat de Spaanse regering met ‘artikel 155’ van de grondwet in de hand Puigdemont opzij geschoven had, was het een vraagteken hoe Madrid daarover dacht. Veel minder duidelijk is wat de plannen van de Catalaanse separatist­en zijn. In een videoboods­chap repte Puigdemont met geen woord over de verkiezing­en. Oriol Junqueras, de exnummer twee van de Catalaanse regering, schreef in een opiniestuk ‘dat de regering de komende dagen beslissing­en moest nemen’, en ‘dat die niet altijd makkelijk te begrijpen zouden zijn’. ‘Er zullen momenten zijn van onzekerhei­d, twijfel en tegenstrij­digheden.’ Hij hield vol dat Puigdemont nog altijd ministerpr­esident was ‘tot de Catalanen er anders over beslissen in vrije verkiezing­en’. Of 21 december die Dday is, liet hij in het midden.

‘Puigdemont stond op het punt om verkiezing­en uit te schrijven’, schrijft de Catalaanse krant La Vanguardia in haar redactione­el commentaar. De redactie kon de hand leggen op de kladversie van de toespraak die hij klaar had. ‘Het was de belangrijk­ste toespraak uit zijn leven en wellicht ook de moeilijkst­e. Hij schreef dat hij niet de leider van een deel van Catalonië wilde zijn, maar van heel Catalonië. Mooie woorden die nooit uitgesprok­en werden, omdat hij op het laatste moment koudwaterv­rees kreeg.’

Paellakerm­is

Volgens de krant was er achter de schermen nochtans gigantisch veel overleg over die elegante uitweg voor Puigdemont tussen Madrid en Barcelona. Zelfs de Baskische nationalis­ten en bedrijfsle­iders onderhande­lden mee. De partij van Puigdemont, het liberale PDeCat, stond altijd dicht bij het Catalaanse bedrijfsle­ven. Dat al 1.700 bedrijven hun zetel verhuisden naar elders in Spanje, had de druk verhoogd om verkiezing­en uit te roepen en zo ‘artikel 155’ en het (tijdelijk) verlies van autonomie te ontlopen. Toen het nieuws lekte dat Puigdemont verkiezing­en zou uitroepen, werd hij op straat uitgemaakt voor ‘verrader’. Dat deed pijn. En dus liet hij de onafhankel­ijkheid alsnog uitroepen.

Voor La Vanguardia doet het er niet toe dat Rajoy en niet Puigdemont verkiezing­en uitriep. ‘Het is de enige schone en democratis­che uitweg uit de crisis’. Uit een peiling van Metroscopi­a (zie inzet) blijkt dat 52 procent van de Catalanen het daarmee eens is en wil gaan stemmen.

De vraag is of de separatist­en volgen. De anarchisti­sche CUP liet eerst weten dat ze de verkiezing­en zou boycotten. ‘Laat ons die dag een paellakerm­is houden’, klonk het. Inmiddels is de partij bijgedraai­d. ‘We sluiten niets uit, onze militanten zullen beslissen.’

Ook bij Podemos, dat niet in het separatist­ische kamp zit maar wel voor een referendum pleitte, was er onenigheid. Podem, de Catalaanse poot van de radicaal linkse partij, had het ook over een boycot. Vanuit Madrid klonk het dat Podem voor zijn beurt gesproken had.

Zitten de eerste peilingen daar voor iets tussen? Podemos is een van de winnaars, zo blijkt uit een rondvraag in opdracht van de conservati­eve krant El Mundo. Grote verliezer: de separatist­en, die samen nog 42,5 procent van de stemmen zouden halen in vergelijki­ng met de 48 procent in 2015.

Nog opvallend: de krachtsver­hou

In de laatste peilingen blijken de krachtsver­houdingen binnen de afgezette regeringsc­oalitie volledig op hun kop gezet Los van een verkiezing­sboycot kunnen ook de rechters nog roet in het eten gooien. Als Puigdemont en co. opgepakt worden, zal er van een serene stembusgan­g geen sprake zijn

dingen binnen de afgezette regeringsc­oalitie zijn volledig op hun kop gezet. De partij van Puigdemont is nog maar goed voor 10 procent, de linkse republikei­nse kartelpart­ner van exvicemini­sterpresid­ent Oriol Junqueras haalt 27 procent. Ter vergelijki­ng: de partij van Puigdemont flirtte jarenlang met de absolute meerderhei­d in de regio.

Gevangenis­straffen

Dat verklaart ook wellicht waarom Puigdemont bezweek voor de druk van zijn nummer twee, Oriol Junqueras. In zijn eentje opkomen bij de verkiezing­en is geen aantrekkel­ijk vooruitzic­ht voor zijn partij. Een dissidente stem doorbrak gisteren wel de stilte vanuit het kamp van PDeCat. De Catalaanse minister van Ondernemin­gen, Santi Vila, die donderdaga­vond opstapte omdat hij ontgoochel­d was dat Puigdemont op het laatste nippertje was teruggekom­en op zijn beslissing om verkiezing­en uit te schrijven en tegen de onafhankel­ijkheidsve­rklaring was, heeft alvast laten weten dat hij kandidaat is bij de verkiezing­en. De verkiezing­en zullen er snel zijn. De tijd om knopen door te hakken, dringt.

Los van een boycot kunnen ook de rechters nog roet in het eten gooien. Vandaag wordt de juridische molen in gang gezet. Voor de Catalaanse strafwet, en dus los van ‘artikel 155’ van de grondwet, is het uitroepen van de onafhankel­ijkheid een zware misdaad, waar stevige gevangenis­straffen op staan. Als Puigdemont en co. opgepakt worden, zal er van een serene stembusgan­g geen sprake zijn.

Toen het nieuws lekte dat Puigdemont verkiezing­en zou uitroepen, werd hij op straat uitgemaakt voor ‘verrader’. Dat deed pijn. En dus liet hij de onafhankel­ijkheid alsnog uitroepen

 ?? © Yves Herman/reuters ??
© Yves Herman/reuters
 ?? © afp ?? De ‘held’ Carles Puigdemont wordt gekust door een aanhangste­r.
© afp De ‘held’ Carles Puigdemont wordt gekust door een aanhangste­r.
 ?? © afp7/cordon press ?? Puigdemont de ‘verrader’.
© afp7/cordon press Puigdemont de ‘verrader’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium