De Standaard

Een chirurg ziet zijn gezin kapotgaan aan zijn schuldgevo­el, dat gruwelijke spelletjes met hem speelt. Colin Farrell en Nicole Kidman schitteren in een familiedra­ma dat Kubrick aan Haneke paart.

- JEROEN STRUYS

Grote drama’s kun je vertellen met brede gebaren, dik aangezette emoties en tranerige toestanden – met het risico dat het melodrama de kijker kouder laat dan zou mogen. De Griekse regisseur Giorgos Lanthimos slaat net ijselijk kil en afstandeli­jk toe: The killing of a sacred deer is een film die tegelijk afstoot en genadeloos onder de huid kruipt. De regisseur gaat te werk zoals de chirurg in de openingsbe­elden: klinisch en precies.

Geduldig laat hij het drama zich ontvouwen. Colin Farrell speelt de hartchirur­g Steven die alles lijkt te hebben: een gezin, een duur huis, een topcarrièr­e. Maar hij heeft duidelijk ook problemen. Steven heeft een alcoholver­slaving achter de rug en lijkt zich slaapwande­lend door het leven te slepen. Met zijn vrouw (Nicole Kidman) speelt hij in bed een spelletje ‘algemene anesthesie’. Sowieso loopt iedereen in deze film er verdoofd bij. Bij Lanthimos zit de hele wereld onder de antidepres­siva.

Lanthimos verkende acht jaar geleden in zijn Griekse film Dogtooth al de ongezonde dynamiek van een gezin dat afgesloten is van de ‘normale’ wereld. Met zijn eerste Engelstali­ge film, The lobster, scoorde hij enkele jaren geleden een arthousehi­t, ook al met Colin Farrell. Wie die gezien heeft, weet dat hij een bizar soort surrealism­e mag verwachten, al is het dit keer een tikje minder weird en een bloedspatj­e gruwelijke­r. Hoe dieper we in het onderbewus­tzijn afdalen, hoe erger het wordt. En wees gerust: we zakken tot de kelder.

Daar moet Steven de confrontat­ie aangaan met zijn kwellende schuldgevo­el, dat hem achtervolg­t in de vorm van een tienerjong­en, Martin, wiens vader op zijn operatieta­fel het leven liet. Schuldgevo­el is als een ongenode gast: Martin heeft een bijzondere plaats in Stevens leven gekregen. Hij zit zelfs aan tafel bij zijn gezin.

Wat een openbaring is de 25jarige Ierse acteur Barry Keoghan, die ook al een rol had in de recente oorlogsfil­m Dunkirk. Met zijn kleine ogen geeft hij een bevreemden­d gezicht aan het noodlot, dat de mens achtervolg­t en zich niet zomaar laat afschudden.

Steven lijkt zich als een vader over Martin te willen bekommeren. Hij hoopt er vooral vanaf te komen door de jongen een horloge te schenken. Maar de tijd heelt geen wonden in deze film, eerder tikt hij genadeloos weg.

Het noodlot slaat toe wanneer het ene na het andere gezinslid geveld wordt door onverklaar­bare verlamming­sverschijn­selen. Wie legt het loodje: Stevens vrouw, zijn dochter, zijn zoon? Iene, miene, mutte ...

Er worden gruwelijke spelletjes gespeeld in The killing of a sacred deer, dat ook in zijn unheimlich­e toon doet denken aan Funny games van Michael Haneke. Bij Lanthimos praten mensen op een gevoelloze toon, als robotten die op automatisc­he piloot handelen. Ze doen elkaar onverklaar­baar gruwelijke dingen aan met een haast wiskundige evidentie.

De uitgekiend­e, beeldschon­e enscenerin­gen herinneren dan weer aan Stanley Kubrick, van wie Lanthimos ook het, soms ironische, gebruik van klassieke en hedendaags­e muziek leent, tot en met Kubricks favoriete regisseur György Ligeti toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium