De Standaard

DE SCHADE IS AANGERICHT

- RUBEN MOOIJMAN

Als het over België gaat, is de NVA zorgvuldig­er met het uitdragen van haar nationalis­tische ideologie dan als het over Spanje gaat. De Vlaamsnati­onalisten geven in eigen land economisch herstel voorrang op meer Vlaamse autonomie. Dat is een keuze die getuigt van verantwoor­delijkheid­szin en realisme, zoals het een staatsdrag­ende partij betaamt. Maar de manier waarop de partij de Catalaanse kwestie tegemoet treedt, geeft weinig blijk van zulke terughoude­ndheid.

De nodeloos provoceren­de uitspraken van staatssecr­etaris Theo Francken zijn de voorlopige apotheose van deze profilerin­gsdrang, maar ze staan niet op zichzelf. Eerder had Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois al zijn bewonderin­g voor de Catalaanse nationalis­ten uitgesprok­en. Het Vlaams Parlement voelde zich geroepen unaniem een NVAresolut­ie goed te keuren waarin het Spaanse geweld tijdens het referendum werd afgekeurd. En premier Charles Michel was één van de twee Europese regeringsl­eiders die na afloop van het referendum een tweet verstuurde­n over dat geweld, tot vreugde van de NVA. Later opperde hij in onder meer deze krant de mogelijkhe­id van internatio­nale bemiddelin­g.

Voor elk van die acties valt natuurlijk een goede uitleg te geven. Francken ‘legde alleen de wet uit’, het Vlaams Parlement ‘veroordeel­de alleen geweld’, Michel ‘riep alleen op tot dialoog’ en Bourgeois benadrukte alleen ‘de democratis­che volkswil’.

Maar zo ziet Spanje het natuurlijk niet. Premier Mariano Rajoy liet zijn ongenoegen al ondubbelzi­nnig blijken na de uitlatinge­n van Michel. Dat had voor de regering een signaal moeten zijn om voortaan te zwijgen over de kwestie. Maar regeringsl­id Francken heeft er integendee­l nog een schepje bovenop gedaan.

Of dat de komst van Carles Puigdemont naar Brussel al dan niet bespoedigd heeft, doet er niet toe. De schade is aangericht. De internatio­nale media laten er geen twijfel over bestaan: Vlaanderen is Catalonië goed gezind, in tegenstell­ing tot de rest van Europa. Dat beeld zal niet meer verdwijnen, hoeveel moeite er ook geïnvestee­rd wordt in uitleg en nuancering­en. Puigdemont kwam een dag na de uitspraken van Francken naar Brussel. Dat is wat internatio­naal blijft hangen.

De kans bestaat dat België nu verzeild raakt in een potentieel bijzonder schadelijk internatio­naal conflict. En dan heeft de regering het alleen aan zichzelf te danken.

Puigdemont kwam een dag na de uitspraken van Francken naar Brussel. Dat is wat internatio­naal blijft hangen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium