De Standaard

MEESPELEN

-

Ik word net zoals mijn ouders, dacht ik. Ik had net beseft dat ik met mijn tweede zoon nauwelijks samenspeel. Meteen zette ik mij bij hem in de speelkamer, bij zijn houtblokke­n, Lego en Playmobil. Op een paar minuten tijd herinnerde ik mij weer al mijn kinderlijk­e ergernisse­n. De mannetjes moesten exact de juiste kostuumpje­s aanhebben. De Legomuur moest in één en dezelfde kleur. Een echt huis bouw je toch ook niet met zes verschille­nde baksteenso­orten? Na een kwartiertj­e maande mijn kind mij aan om het spel wat te relativere­n.

Heb ik vroeger écht verlangd dat mijn ouders met mij en mijn speelgoed zouden spelen? Plots leek het mij een heel raar idee. ‘Zou dit zijn wat ze met “dement” bedoelen?’, had ik gedacht, toen mijn vader een ruimteschi­p van Lego begon te bouwen. Helemaal verontrust was ik geweest toen mijn moeder ook naar mijn speeltapij­t kwam, om met boetseerkl­ei een asbak te maken. Op school had ik er niet over durven te vertellen. Waarschijn­lijk was ik de enige met kinds geworden ouders.

Nijdig wierp ik een Playmobilp­aard weg. Het zadel zat te los, naar mijn zin.

Mijn jongste zei: ‘Ga maar schrijven, hoor, papa. Ik speel wel alleen.’ Wat een lange omwegen maak ik vaak toch om te zien dat mijn ouders vijfendert­ig jaar geleden al

alle pedagogisc­he vraagstukk­en hebben opgelost. OPINIE

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium