De Standaard

Een ‘gereedscha­pskist’ om beveiligde berichten open te breken en extra hackers bij Europol: de Europese Commissie opent de aanval op versleutel­de communicat­ie.

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE

Vraag rechercheu­rs wat vandaag hun grootste frustratie is en de kans is groot dat ze beginnen over de berichten van criminelen. Die kan de politie wel nog aftappen, maar vaak niet meer lezen. Whatsapp, Facebook Messenger, Telegram en andere chatapps worden ook door pakweg drugs en wapendeale­rs of terroriste­n gebruikt. Om de versleutel­ing van de berichten die daarlangs passeren te doorbreken, is een digitale sleutel nodig die alleen zender en ontvanger in hun bezit hebben.

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw, wiens team de terreurond­erzoeken in ons land voert, heeft al meermaals aangehaald dat encryptie hen een doorn in het oog is. Het is een gevoel dat beleidsmak­ers, zoals minister van Justitie Koen Geens (CD&V), niet is ontgaan. De kwestie wordt Europees aangepakt omdat ze zich overal stelt.

Twee weken geleden heeft de Europees commissari­s voor de Veiligheid­sunie, de Brit Julian King, duidelijk gemaakt hoe de Commissie die encryptie wil doorbreken.

Opvallend is dat er geen sprake is van achterpoor­ten voor veiligheid­sdiensten. Zo’n achterpoor­t is een ‘gat’ in de programmee­rcode van bijvoorbee­ld Whatsapp, waarvan in theorie alleen de politie op de hoogte is en dat hen toelaat de versleutel­de berichten toch te lezen. Maar dat brengt ook het risico mee dat anderen die achter poort ontdekken en er misbruik van maken. De Commissie beseft dat het geen zin heeft om de technologi­esector te vragen zulke poorten in te bouwen of de complexite­it van hun versleutel­ing te verlagen. Maatregele­n die gevolgen hebben voor de beveiligin­g van ieders communicat­ie, liggen niet op tafel.

Wat komt er dan wel? Een van de meest concrete zaken is de versterkin­g van het European Cybercrime Centre bij Europol. Zij krijgen er in totaal 86 veiligheid­sexperts bij. Hun taak zal zich toespitsen op de verdere ontwikkeli­ng van manieren om laptops, smartphone­s, tablets of berichten te ontsleutel­en. Ook een ‘gereedscha­pskist’ met onderzoeks­technieken die de lidstaten zullen delen, staat op het programma.

In zo’n gereedscha­pskist komt onder meer een verzamelin­g van bugs in besturings­systemen, software, enzovoort. Nu al houden veiligheid­sdiensten die bij – zeker de Amerikaans­e NSA doet dat – maar in Europa zou die kennis meer gedeeld moeten worden, vindt de Commissie.

Het Nederlands­e Europarlem­entslid Marietje Schaake (D66) had al snel vragen bij de benadering van de Commissie. ‘Ze wil van twee walletjes eten: manieren vinden om encryptie te doorbreken, zonder die te verzwakken’, tweette ze.

‘Het is duidelijk dat de Commissie water en vuur heeft proberen te verzoenen’, zegt de gerenommee­rde Leuvense cryptograa­f Bart Preneel. ‘Encryptie is essentieel om onze digitale maatschapp­ij te beschermen. Dat lijkt de Commissie ook te beseffen. Maar de duivel zit in de details. Wat komt allemaal terecht in die verzamelin­g onderzoeks­technieken? Wat als Europese veiligheid­sdiensten een belangrijk­e bug ontdekken? Dat creëert een dilemma. Ze kunnen die zwakheid voor zichzelf houden om criminelen te kunnen volgen, of publiek maken zodat ieders digitale veiligheid erop vooruitgaa­t. Wie zal die beslissing nemen? En wie controleer­t de instanties die daarover beslissen?’ Ook voor de ontwikkeli­ng en verspreidi­ng van malware door overheden waarschuwt Preneel. ‘Die kan altijd in handen vallen van mensen met slechte bedoelinge­n. Uiteindeli­jk is de vraag of die focus op het doorbreken van versleutel­ing wel zo belangrijk is. Wanneer iedereen constant zijn smartphone bij zich heeft, kan er heel veel informatie worden gehaald uit metadata: welke plekken bezoeken we, met wie staan we in contact, enzovoort. Overheden kunnen vandaag veel meer info over burgers verzamelen dan ooit tevoren.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium