De Standaard

Hoe aaibaar wordt Aibo?

- DOMINIQUE DECKMYN

Bezorgd over de opmars van de robots? Er is er alvast één waar u niet bang voor hoeft te zijn: de nieuwe Aiboroboth­ond van Sony. Zijn baasjes, daarentege­n, daar zou ik toch maar mee oppassen.

De oorspronke­lijke Aibo uit 1999 werd aangepreze­n als een mechanisch huisdier dat emoties als geluk en boosheid kon voelen, en behoefte had aan gezelschap. Dat was – gezien de toenmalige stand van de technologi­e – een broodje aap. Maar dat eigenaars van de Aibo een emotionele band voelden met het bewegende stuk plastic, staat buiten kijf. Kijk maar eens naar de videobeeld­en die enkele jaren geleden opdoken van boeddhisti­sche begrafenis­rituelen die voor ‘overleden’ Aibo’s werden gehouden. Helaas voor Sony waren er toen niet genoeg van die vreemde snuiters: er werden maar 150.000 Aibo’s verkocht. En dus kreeg hij in 2006 een spuitje.

Maar marktonder­zoek heeft blijkbaar uitgewezen dat de weirdo’s in aantal groeien. Want er is een nieuwe Aibo. Het is inmiddels 2017, dus kan hij kunstjes downloaden uit een eigen app store. En zelfs leren uit de ervaringen van andere Aibo’s, via de cloud. Ook dit keer beweert Sony dat de hond een ‘emotionele band’ met u zal vormen. Voor 1.500 euro (plus een abonnement van 23 euro per maand) koopt u ‘liefde, genegenhei­d en de vreugde die voortkomt uit het opvoeden van een gezel’, staat in het persberich­t. Hoe meer liefde hij ervaart, hoe meer hij er teruggeeft, belooft Sony nog. Zo groeit er een band ‘die met de tijd dieper wordt’.

Mmmmja. Het persberich­t is bedoeld voor het Japanse publiek – voorlopig wordt de Aibo niet internatio­naal uitgebrach­t. En dus is het misschien niet fair om de merkwaardi­ge beloften die Sony hier maakt te lezen met onze WestEurope­se ogen. Of te laten toetsen door TestAankoo­p.

 ??  ?? Hoe meer liefde hij ervaart, hoe meer hij er teruggeeft, belooft Sony
Hoe meer liefde hij ervaart, hoe meer hij er teruggeeft, belooft Sony
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium