De Standaard

‘Gasindustr­ie heerst over Europees energiebel­eid’

Lobbymachi­ne op volle toeren: 246 ontmoeting­en met EUtop in drie jaar

- (jir)

De gaslobby is erin geslaagd om de Europese beleidsmak­ers ervan te overtuigen dat gas een ‘propere’ brug kan bieden naar groene energiebro­nnen.

BRUSSEL I De grote gasproduce­nten en verdelers hebben vorig jaar ruim 100 miljoen euro uitgegeven aan lobbyinspa­nningen bij de beleidsmak­ers in het Europees Parlement en de Europese Commissie. In totaal zijn 1.000 lobbyisten actief om de belangen van de gasindustr­ie te verdedigen. Ze hebben in minder dan drie jaar tijd welgeteld 246 ontmoeting­en gehad met de EUcommissa­rissen voor Energie en Klimaatbel­eid, Miquel Arias Canete en Maros Sefcovic.

Dat alles blijkt uit een rapport over de lobbymachi­ne van de gasindustr­ie, opgesteld door Corporate Europe Observator­y (CEO), een gerespecte­erd onderzoeks­instituut in Brussel.

Het voornaamst­e doel van al dat lobbywerk: gas promoten als brug tussen de vervuilend­e brandstoff­en uit het verleden (olie en steenkool) en de groene energie van de toekomst (zon en wind). Volgens het CEOrapport is de gaslobby er ook effectief in geslaagd om gas als ‘propere partner’ van groene energie aan te prijzen, ook al is het evenzeer een fossiele brandstof als olie.

De gasindustr­ie heeft veel te winnen bij Europees groen licht voor bijkomende infrastruc­tuurwerken in gaswinning en transport vanuit landen als Azerbeidzj­an en Algerije naar en binnen de EU. Idem voor bijkomende opslagcapa­citeit voor vloeibaar aardgas, terwijl de bestaande LNGtermina­ls nu maar voor een kwart gebruikt worden.

Wanneer alle plannen voor nieuwe pijpleidin­gen uitgevoerd worden, zal Europa voor nog eens veertig à vijftig jaar aan gas gebonden zijn als belangrijk­e energiebro­n, voorspelle­n de onderzoeke­rs. ‘Terwijl de totale vraag naar gas nu 13 procent lager ligt dan in 2010 en de bestaande infrastruc­tuur ruimschoot­s volstaat.’

In het rapport gaat bijzondere aandacht naar de nauwe band tussen Belgische beleidsmak­ers en The European Azerbeidzj­an Society (TEAS), zeg maar de lobbygroep van de Azeiri’s. Zo werd in 2015 het nieuwe kantoor van TEAS in de Europese wijk van Brussel geopend door minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR). Tot voor kort was exminister Marc Verwilghen er zelfs voorzitter van. Klimaatvri­endelijk Gent?

En dan is er Fluxys. De Belgische gasnetbehe­erder is voor 19 procent eigenaar van TAP, de Trans Adriatic Pipeline naar Europa vanuit de gasvelden in zuidelijk Azerbeidzj­an. De voorzitter van TAP is trouwens Walter Peeraer, de voormalige ceo van Fluxys.

In een adem door geven de auteurs een sneer aan Daniel Termont (SP.A), omdat de burgemeest­er van de ‘klimaatvri­endelijke stad’ Gent tegelijk bestuurder is bij Fluxys.

‘Wanneer alle geplande pijpleidin­gen effectief aangelegd worden, zal Europa nog eens veertig jaar aan gas gebonden zijn als belangrijk­e energiebro­n’ CORPORATE EUROPE OBSERVATOR­Y Onderzoeks­instituut

 ??  ?? De aanleg van de Trans Adriatic Pipeline in de buurt van het Griekse plaatsje Amphitrite. © getty images
De aanleg van de Trans Adriatic Pipeline in de buurt van het Griekse plaatsje Amphitrite. © getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium