De Standaard

HET TERRORISME KOMT WEER AKELIG DICHTBIJ

- RUBEN MOOIJMAN

Met de dood van de 31jarige jonge moeder Ann-Laure Decadt uit Staden komt het moslimterr­orisme opeens weer akelig dichtbij. Een religieuze fanaticus maakte op wrede en onbarmhart­ige wijze een einde aan haar leven, en aan dat van zeven andere slachtoffe­rs. Het leven van de gewonden, onder wie ook verscheide­ne landgenote­n, zal nooit meer hetzelfde zijn.

Ondanks de huiveringw­ekkende regelmaat van dergelijke aanslagen blijft de schok telkens weer enorm. Hoe is het mogelijk dat iemand dergelijke wandaden koelbloedi­g plant en uitvoert? Hoe misvormd moet je denkkader zijn om moedwillig onschuldig­e toeristen van de weg te maaien?

Overal ter wereld worstelen landen nog altijd met het juiste antwoord op het gruwelijke terrorisme. Behalve het bestrijden van radicale broeihaard­en in eigen land, maakt het beperken van de immigratie vaak deel uit van de maatregele­n die overwogen worden. Ook president Donald Trump trok gisteren die kaart. Hij wil een einde maken aan de Diversity Visa Lottery, een programma dat via lottrekkin­g verblijfsv­ergunninge­n ter beschikkin­g stelt aan immigrante­n met een nationalit­eit die onderverte­genwoordig­d is in de Verenigde Staten. Zoals gebruikeli­jk lanceerde hij zijn voorstel niet op een doordachte en constructi­eve manier, maar koos hij voor polarisati­e. De verantwoor­delijkheid voor het programma schoof hij in de schoenen van zijn politieke opponenten, de Democraten. Het rook sterk naar politiek opportunis­me en getuigde van weinig respect voor de slachtoffe­rs.

De geschokte vrienden, familieled­en en dorpsgenot­en van de jonge moeder in Staden hebben geen boodschap aan politieke spelletjes in Washington. Ze zijn meer geholpen met een antwoord op de vraag hoe het kan dat de dader radicalise­erde. De moordenaar van AnnLaure Decadt verbleef al zeven jaar in de VS. Waarschijn­lijk emigreerde hij niet met het oogmerk aanslagen te plegen, maar is dat idee tijdens zijn verblijf in zijn nieuwe vaderland gerijpt.

Vanuit dat oogpunt is grondige introspect­ie voor de Amerikanen misschien nuttiger dan de zoveelste ondoordach­te antiimmigr­atiemaatre­gel. Is een samenlevin­g die getekend wordt door hardnekkig racisme, stuitende ongelijkhe­id, een ongezonde obsessie met vuurwapens en een ontoereike­nde welvaartss­taat, wel in staat om radicalism­e doeltreffe­nd te bestrijden en te voorkomen?

President Trump koos zoals gebruikeli­jk voor polarisati­e

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium