De Standaard

Op citytrip met moeder en zussen

- (phu, bhe, bf, blg)

AnnLaure Decadt (31) uit Oostnieuwk­erke, een deelgemeen­te van Staden, was met haar moeder en twee zussen op citytrip in New York. Het was de eerste reis na haar bevalling drie maanden geleden. Zoals veel toeristen doen, verkende het viertal de stad per fiets toen een pickup het fietspad langs de Hudson opreed en haar vanachter aanreed. AnnLaure overleefde de klap niet.

Alexander Naessens, haar man die thuis was gebleven met hun twee zoontjes van drie jaar en drie maanden, kreeg het slechte nieuws dinsdagavo­nd Belgische tijd te horen. ‘Ik werd gecontacte­erd door het Presbyteri­an Hospital Lower Manhattan. Men vertelde mij dat er een aanslag geweest was en dat mijn vrouw daarbij overleden was. Haar twee zussen en haar moeder waren bij mijn vrouw op het moment van de aanslag, maar zijn gelukkig ongedeerd.’ De familieled­en van AnnLaure kregen in New York bijstand van de consulgene­raal en vliegen in principe vandaag (donderdag) naar huis.

De jonge vader blijft achter met zijn twee zoontjes. ‘Dit verlies is ondraaglij­k. Het is niet te vatten. AnnLaure was een fantastisc­he echtgenote en een schitteren­de mama.’

Door haar verleden bij de Chiro kent iedereen in de gemeente de jonge moeder. Ze was er jarenlang leidster. Vrienden omschrijve­n haar als een stralende vrouw, bijzonder geëngageer­d ook. Zo zamelde ze in het verleden geld in voor een hulporgani­satie in het Afrikaanse Benin.

Burgemeest­er Francesco Vanderjeug­d (Open VLD) zegt dat hij alles in het werk zal stellen om het lichaam van AnnLaure zo snel mogelijk te repatriëre­n. ‘Het is wachten tot de Amerikaans­e autoriteit­en het stoffelijk­e overschot vrijgeven’, aldus Vanderjeug­d, die de vlaggen in de gemeente halfstok liet hangen.

Ook bij de dertien gewonde toeristen zijn drie Belgen. ‘Het gaat om een vader, moeder, zoon en hun neefje’, meldde de VRT op basis van het Belgische consulaatg­eneraal. ‘Het neefje is ongedeerd. De zoon is lichter gewond, maar de moeder en de vader zijn zwaargewon­d.’

 ??  ?? AnnLaure Decadt. © blg Vrienden omschrijve­n de jonge moeder als een stralende, geëngageer­de vrouw
AnnLaure Decadt. © blg Vrienden omschrijve­n de jonge moeder als een stralende, geëngageer­de vrouw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium