De Standaard

DE LAATSTE

-

Er was helemaal geen grote strijd tussen de ruige oermens en de moderne mens, zeggen recente computersi­mulaties van populatieb­iologen. Neandertha­lergroepje­s stierven stilletjes uit. Hun leefgebied werd vreedzaam ingenomen door moderne mensen die migreerden uit Afrika.Een paar maanden geleden gingen de jongens en ik zwemmen in een tropisch zwembad. Daar liep hij voor ons, op het gangpad. Kort. Gestuikt. Robuuste schedel. Behaard. Geprononce­erde jukbeender­en. Zijn ogen wakker in zijn kop. Zwembroek met luipaardmo­tief. Ik had dadelijk het gevoel dat hij van ons verschilde. In een flits besefte ik: dit is een neandertha­ler.

Het volgende uur loerde ik de man af. Zwemmen deed hij niet. Hij keek wat rond, baadde pootje. Geen spoor van een gezin. Eén keer ging hij tot zijn middel in de kuip met koud water. Hij zette een dierlijke schreeuw aan, maar onderdrukt­e die dadelijk. Hij was inderdaad stevig behaard, maar niet zo dat je zijn huid niet meer zag. Misschien had hij zich licht geëpileerd, om minder op te vallen tussen de sapiensen?

Het gelukkigst zag hij eruit in het peuterbad, naast de champignon van kunststof.

We kwamen gelijktijd­ig uit de kleedkamer­s. We knikten naar mekaar. Ik stapte op de parking met mijn sapiensgez­in onze auto in. Hij en zijn vreselijke eenzaamhei­d wandelden samen de Finse looppiste op.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium