De Standaard

52 criminelen land uitgezet op basis van nieuwe wet

Theo Francken heeft onlangs de verblijfsv­ergunning van 14 buitenland­se criminelen ingetrokke­n. De uitzetting­en zijn mogelijk door een omstreden wetswijzig­ing. In enkele gevallen gaat het om personen die hier zijn geboren.

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE

BRUSSEL I In ruim een half jaar tijd heeft staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) 52 uitwijzing­en bevolen die zonder de wetswijzig­ing, die begin mei van kracht werd, niet mogelijk of op zijn minst omslachtig­er waren geweest. Toen de wet werd besproken en goedgekeur­d, ontstond er commotie over de draagwijdt­e ervan, bijvoorbee­ld over het begrip ‘gevaar voor de nationale veiligheid’. Vanaf wanneer geldt iemand als zo’n gevaar? Ook veel ophef was er over de vraag of het wel gepast is om buitenland­ers die hier al lang wonen, het land uit te zetten.

De Standaard kreeg een over zicht van iets meer dan de helft van de 52 personen die onder de nieuwe wet al het bevel hebben gekregen om het grondgebie­d te verlaten. Het gaat om dertien personen voor wie Francken in augustus zo’n bevel tekende, en de veertien die daar eind vorige week aan zijn toegevoegd. Volgens het kabinetFra­ncken zijn die representa­tief voor de hele groep. Een overzicht van alle uitzetting­en was om administra­tieve redenen (voorlopig) niet mogelijk.

In een minderheid van de gevallen – 6 van de 27 – gaat het om mannen die hier zijn geboren of voor hun twaalfde in ons land zijn komen wonen – het profiel waar indertijd de meeste bezwaren bij werden gemaakt.

‘Met de aangepaste wet gaan we terug naar de situatie van voor 2005’, klinkt het op het kabinetFra­ncken. ‘Toen werden de regels aangepast, onder meer vanuit de redenering dat het een schending van de mensenrech­ten zou zijn als criminelen na een lange verblijfsd­uur nog werden uitgezet. Uit rechtspraa­k is gebleken dat dit niet zo is. De vraag is net waarom we ons als samenlevin­g nog langer verplicht moeten voelen om een buitenland­er die een lang en zwaar crimineel parcours heeft afgelegd nog langer hier te tolereren.’

Voor nietBelgen die een Belgisch kind hebben, zijn de beperkinge­n op een uitzetting ook versoepeld. Dat maakte het mogelijk

Door de wetsaanpas­sing zijn nu ook minstens zes veroordeel­den die een Belgisch kind hebben, het land uitgezet

om minstens zes veroordeel­den die hier een kind hebben, het land uit te zetten.

Op de lijst staan zeven Marokkanen, twee Nederlande­rs, twee Russen, twee Algerijnen, twee Tunesiërs en twee Guineeërs. Verder gaat het nog over een Bulgaar, een Dominicaan, een Kazak, een Spanjaard, een Slovaak, een Surinamer, een Liberiaan, een Pool, een Ghanees en een Italiaan.

Zes onder hen liepen een veroordeli­ng op voor terrorisme of steun aan een terroristi­sche groepering. Hun strafmaat varieert van twee tot 16 jaar.

Andere veroordeli­ngen zijn zeer uiteenlope­nd. Er is sprake van diefstal met geweld, drugscrimi­naliteit, slagen en verwonding­en, gijzeling en foltering, doodslag, verkrachti­ng (van minderjari­gen), enzovoort.

Zo gaat het onder meer om een Nederlande­r die sinds 2011 in ons land verblijft en veroordeel­d is tot zeven jaar cel wegens de verkrachti­ng van een kind onder de tien jaar. Van hem werd het uitzetting­sbevel vorige week getekend. Vroeger zou zo’n uitwijzing moeten gebeuren via een koninklijk besluit, wat een meer omslachtig­e procedure is.

Nog 27 voorbereid

Een ander voorbeeld: een Spanjaard die hier al tien jaar woont en vijf jaar kreeg voor eerwraak, zou in het verleden moeilijker het land uit zijn gezet omdat de feiten waarvoor hij was veroordeel­d, niet zwaar genoeg wogen. Door de wetswijzig­ing worden die anders gewogen.

Ook die veranderin­g komt regelmatig terug, bijvoorbee­ld in het geval van een Ghanees die in België verbleef sinds 1988 maar meer dan dertien jaar gevangenis­straf kreeg voor diefstalle­n met heling, drugshande­l en verkrachti­ng. Ook een Kazak die hier sinds 2000 verbleef en werd veroordeel­d voor doodslag, is daardoor het land uitgezet.

Bij de meeste beslissing­en gaat het volgens het kabinetFra­ncken om vreemdelin­gen die nog in de gevangenis verblijven. ‘Pas wanneer zij de gevangenis verlaten, worden ze ook echt het land uitgezet’, klinkt het. ‘Als zij geen paspoort van hun land van herkomst hebben, zal een laissezpas­ser (een

tijdelijk reisdocume­nt, red.) nodig zijn.’ Aan de bevelen om het grondgebie­d te verlaten zijn ook inreisverb­oden gekoppeld. Na deze 52 uitzetting­en bereidt de Dienst Vreemdelin­genzaken er nog 27 voor.

 ??  ?? Een terreurver­dachte wordt overgebrac­ht naar de Brusselse raadkamer. Van de uitgewezen criminelen zijn er zes veroordeel­d voor terrorisme. © Nicolas Maeterlinc­k/belga
Een terreurver­dachte wordt overgebrac­ht naar de Brusselse raadkamer. Van de uitgewezen criminelen zijn er zes veroordeel­d voor terrorisme. © Nicolas Maeterlinc­k/belga
 ??  ?? Theo Francken. © iso
Theo Francken. © iso

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium