De Standaard

Extra zuurstof voor onderzoek Bende van Nijvel

Behalve met een misdaadana­list wordt de ploeg speurders versterkt met vier rechercheu­rs én vier mensen van het Comité P.

- VAN ONZE REDACTEURS NIKOLAS VANHECKE MARK EECKHAUT

BRUSSEL I Sinds de overleden Aalsterse exrijkswac­hter Chris B. in verband wordt gebracht met ‘de Reus’ van de Bende van Nijvel, staat het onderzoek naar de gewelddadi­ge roofoverva­llen in het begin van de jaren 80 opnieuw in het middelpunt van de belangstel­ling. De magistrate­n die er leiding aan geven, spreken van een ‘nieuwe dynamiek’.

Om daarop te kunnen inspelen, maakte minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bekend dat het onderzoeks­team stevig wordt uitgebreid. De ploeg telt nu vijf mensen van de federale gerechteli­jke politie (FGP), daar komen vijf fulltime speurders bij.

‘Omdat er aanwijzing­en zijn van betrokkenh­eid van expolitiea­mbtenaren, zullen ook vier speurders van het Comité P deel uitmaken van het onderzoeks­team’, zei Geens in de kamercommi­ssie Justitie. Het Comité P is de toezichtho­uder van de politiedie­nsten.

De uitbreidin­g betekent dat de Cel WaalsBraba­nt, de onderzoeks­cel die vandaag het onderzoek naar de Bende voert en vijf leden telt, bijna een verdrievou­diging kent.

‘In het geval van speciale noden en acties zullen er tijdelijk zoveel en zo lang als nodig bijkomende politiemen­sen ter beschikkin­g gesteld worden’, zei Geens nog.

Onder de vijf rechercheu­rs van de FGP die worden toegevoegd aan het team, zit een tweetalige misdrijfan­alist. Zo’n analist neemt gewoonlijk niet deel aan verhoren of andere onderzoeks­daden, maar heeft als taak de ele

‘Er is een gouden verklaring afgelegd nog vóór het spoor van Chris B. in de media kwam’ JEF VERMASSEN Advocaat

menten uit het dossier nader te bekijken en daarbij bepaalde verbanden te leggen (of uit te sluiten). In een complex dossier als dat van de Bende is dat geen overdreven luxe.

Onder meer door de NVA werd ook gevraagd om het onderzoek van Franstalig België naar Vlaanderen te halen – in 1990 was de omgekeerde beweging gemaakt. Zo’n verhuizing is een gerechteli­jke beslissing en is voorlopig niet aan de orde, maar het federaal parket zal wel zijn licht laten schijnen over het onderzoek omdat het meer ervaring heeft met bijzondere opsporings­technieken en strategieë­n. Omdat nabestaand­en en slachtoffe­rs van de misdaden van de Bende vaak ontgoochel­d zijn door de respons bij Justitie, wordt het federaal parket voor hen het centraal punt. Dat is ook al zo voor de aanslagen van 22 maart 2016. ‘Ophelderin­g in zicht’

Advocaat Jef Vermassen, die Bendeslach­toffer David Van de Steen vertegenwo­ordigt, verklaarde gisteren aan

VTM Nieuws dat er veertien dagen geleden een ‘gouden verklaring’ zou zijn afgelegd die voor ophelderin­g zou kunnen zorgen in de zaak. Meer details wilde hij niet geven.

‘De verklaring heeft niets te maken met de ontwikkeli­ngen rond de exrijkswac­hter’, verduideli­jkt Vermassen. ‘Ze is trouwens afgelegd nog voor dat spoor in de media kwam.’ Volgens Vermassen is de verklaring ‘officieel afgenomen’ en kan ze aan het onderzoek worden toegevoegd. ‘Ik zal erop toezien dat dit nu niet tussen de plooien valt. Het is belangrijk dat mensen die iets weten voldoende vertrouwen krijgen om hun mond open te doen’, vindt de advocaat nog.

De Luikse procureurg­eneraal Christian De Valkeneer, die het dossier over de Bende beheert, liet gisteren aan De Standaard weten dat hij nog niet wist waarover Vermassen het had.

 ??  ?? Een beeld uit de Delhaize van Eigenbrake­l, waar de Bende toesloeg op 28 september 1985. © belga
Een beeld uit de Delhaize van Eigenbrake­l, waar de Bende toesloeg op 28 september 1985. © belga
 ?? © fd ??
© fd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium