De Standaard

Financierd­e Rusland ook Britse Leave-campagne?

De Britse kiescommis­sie gaat onderzoeke­n of Arron Banks, een belangrijk­e financier van Ukip en voorzitter van de Leave.EUcampagne, geld uit Rusland doorsluisd­e naar de Brexiteers.

- (rtr, gdn)

BRUSSEL I De kiescommis­sie vraagt zich af of miljonair Arron Banks, die fortuin maakte in de verzekerin­gssector, wel de echte geldschiet­er was van leningen ten bedrage van 2,3 miljoen pond die in zijn naam aan de Brexitcamp­agne werden gegeven. Die 2,3 miljoen is waarschijn­lijk het grootste bedrag dat ooit werd gedoneerd aan een politieke campagne in het Verenigd Koninkrijk.

Banks financierd­e Leave.EU. Die groep financierd­e niet de grote officiële campagne voor de Brexit, maar legde zich erop toe mensen die normaal niet gaan stemmen, te mobilisere­n voor de Leave.EUcampagne.

Maar kwam het geld daarvoor van Banks zelf, of was hij gewoon een tussenpers­oon of een agent voor iemand anders die, volgens de Britse regels, geen geld mocht ge ven aan de campagne? Zoals een buitenland­se geldschiet­er.

En dan komt Rusland al snel in het vizier. Er zijn eerder al vragen gerezen bij mogelijke buitenland­se beïnvloedi­ng van het referendum over de Brexit. Dezelfde vragen die ook rezen bij de financieri­ng van de verkiezing­scampagne van de Amerikaans­e president Donald Trump.

Banks ontkent dat hij geld heeft gekregen van Russische bronnen, hoewel hij wel gepocht heeft over ontmoeting­en die hij had met de Russische ambassadeu­r. Enkele weken geleden drong Labourparl­ementslid Ben Bradshaw aan op een onderzoek naar illegale donaties aan de Leavecampa­gne.

Toen gisteren het onderzoek bekendgera­akte, noemde Banks de beschuldig­ing ‘complete nonsens’, maar bevestigde hij wel dat hij lang geluncht heeft met de Russische ambassadeu­r: ‘Mijn enige betrokkenh­eid bij “de Russen” was een lunch en een zuippartij van zes uur lang met de ambassadeu­r, waarbij we de zaak drooglegde­n – ze hebben daar geweldige wodka en brandy.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium