De Standaard

Geschiedsc­hrijving met Jozua

Bijbels verslag van zonsverdui­stering

- HILDE VAN DEN EYNDE

Het boek Jozua wordt vaak bestempeld als een van de meest oorlogszuc­htige Bijbelboek­en. Het verhaalt hoe de Joden zich na de uittocht uit Egypte onder aanvoering van Jozua, de opvolger van Mozes, in het land Kanaän naar binnen vechten en de Amorieten verslaan. In een passage beveelt Jozua de zon en de maan ‘stil te staan’ zodat ze de vijand makkelijke­r in de pan kunnen hakken. Zon, sta stil bij Gibeon, en gij, maan, bij Ajjalons dal. En de zon was stil en de maan bleef staan, terwijl het volk zijn vijand afstrafte.

Het is een tekst die voor interpreta­tie vatbaar is. Wordt hier een historisch­e gebeurteni­s beschreven? Of gaat het slechts om beeldspraa­k? ‘Als de tekst niet is verzonnen, maar gebaseerd op waargebeur­de feiten, dan moet er toen iets bijzonders aan de hemel te zien zijn ge weest’, meent Colin Humphreys van de Universite­it van Cambridge. Verbonden aan het Departemen­t Materiaalw­etenschap & Metallurgi­e trekt hij uit interesse de Bijbel na op wetenschap­pelijk plausibele gebeurteni­ssen.

Moderne Bijbelvert­alers lezen de originele Hebreeuwse tekst als zouden zon en maan zijn opgehouden te bewegen, zegt Humphreys. ‘Maar je kunt in de tekst ook lezen dat de zon en de maan ophielden te doen wat ze doorgaans doen, namelijk schijnen.’ Zo bekeken kan de Bijbelteks­t verwijzen naar een zonsverdui­stering, waarbij de maan voor de zon schuift, zodat die ophoudt met schijnen. Het Hebreeuwse woord dôm, dat zowel ‘geluidloos’ als ‘onbeweegli­jk’ kan betekenen, zou dan vertaald worden als ‘word donker’ in plaats van als ‘sta stil’.

Inscriptie­s in graniet

Humphreys en zijn coauteur, Graeme Waddington, zijn niet de eersten om de verzen uit Jozua 10 te verklaren als een zonsverdui­stering. Dat deden anderen voor hen, alleen dachten zij niet dat het mogelijk was om die zonsverdui­stering ook te dateren en vervolgens te kijken of de Israëliete­n rond die tijd inderdaad slag aan het leveren waren in Kanaän.

Wannéér de Israëliete­n in Kanaän waren, is bij benadering geweten. Volgens de ‘stele van Merneptah’, een Egyptische tekst uit de regeerperi­ode van de gelijk namige farao, waren ze rond 1200 voor Christus al ter plekke. Farao Merneptah was de zoon van de grote farao Ramses II, die hij in 1213 voor Christus zou zijn opgevolgd. Op een groot blok graniet dat wordt bewaard in het Egyptisch Museum in Caïro en dat refereert aan diverse historisch­e gebeurteni­ssen uit Merneptahs regeerperi­ode, staat onder meer dat deze laatste in Kanaän strijd heeft gevoerd tegen de Israëliete­n. Volgens de inscriptie­s

Gaat het in het boek Jozua om beeldspraa­k? Of wordt een historisch­e gebeurteni­s beschreven?

in het blok zijn de aantekenin­gen gemaakt in het vijfde jaar van Merneptahs bewind. Algemeen wordt aangenomen dat de farao regeerde van 1213 tot 1203 voor Christus. Volgens de algemene lezing moet het vijfde regeringsj­aar van de farao dan 12091208 voor Christus zijn geweest. Daarvoor moeten de Israëliete­n dus al in Kanaän zijn geweest, anders kon Merneptah geen slag met ze leveren.

Schemerdon­ker

Historici en sterrenkun­digen hadden al eerder geprobeerd om uit te zoeken of in die periode een zonsverdui­stering had plaatsgevo­nden die vanuit Kanaän gezien kon zijn geweest, maar zonder succes. Volgens Humphreys en Waddington doordat ze enkel zochten naar totale zonsverdui­steringen, waarbij de maan de zon volledig aan het oog onttrekt. Er bestaan echter ook ringvormig­e verduister­ingen. Dan staat de maan iets verder van de aarde af, waardoor de zonneschij­f niet helemaal wordt afgedekt. Er blijft nog een randje licht rond de maan, waardoor het op aarde niet helemaal donker wordt, maar schemerdon­ker.

Volgens de berekening­en van Humphreys en Waddington heeft er zo’n ringvormig­e verduister­ing plaatsgevo­nden in de namiddag van 30 oktober 1207 voor Christus. Als dat klopt, bevat het Bijbelverh­aal uit Jozua niet alleen het oudste verslag van een zonsverdui­stering in de geschieden­is, maar is de veldslag met de Amorieten meteen ook nauwkeurig gedateerd. Bij uitbreidin­g wordt het mogelijk om de regeerperi­ode van Ramses II en Merneptah preciezer af te lijnen. Als die laatste in zijn vijfde regeringsj­aar verwijst naar een slag met de Israëliete­n (die pas kan hebben plaatsgevo­nden nadat zij eind 1207 Kanaän binnentrok­ken en de Amorieten versloegen), dan kan hij zijn vader niet al in 2013 voor Christus zijn opgevolgd. Humphreys schrijft in het blad Astronomy & Geophysics dat dat ten vroegste in 12111210 voor Christus kan zijn gebeurd.

 ??  ??
 ??  ?? Jozua beveelt de zon om stil te staan boven de stad Gibeon, in een schilderij van de Britse schilder John Martin. Of moest ze ophouden met schijnen? © National Gallery of Art
Jozua beveelt de zon om stil te staan boven de stad Gibeon, in een schilderij van de Britse schilder John Martin. Of moest ze ophouden met schijnen? © National Gallery of Art

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium