De Standaard

MOORDENDE RAID IN MANHATTAN

Acht doden in Manhattan, alweer door een moslimextr­emist met een voertuig. Wat doe je ertegen? Alleen Trump weet het allemaal.

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER

BRUSSEL I Vijf Argentijns­e veertigers op een schoolreün­iereis, een jonge moeder uit WestVlaand­eren op citytrip met haar moeder en zussen: welke plek is op een zonnige herfstdag méér het kruispunt van de wereld dan Manhattan? Wat een leuk fietstocht­je langs de Hudson moest worden, draaide voor honderden New Yorkers en toeristen uit op een gruwelijk drama – een écht dan, niet de vrolijke Halloweenv­ersie.

Een 29jarige Oezbeek die sinds 2010 in de VS woont, Sayfullo Saipov, reed dinsdag kort na drie uur met een gehuurde pickuptruc­k een druk fietspad langs de rivier op. Met grote snelheid reed hij over een afstand van 1,5 kilometer langs het water. Veel mensen konden nog in paniek wegduiken, maar de balans blijft zwaar: acht doden – de vijf Argentij nen, twee jonge New Yorkers en de Belgische AnnLaure Decadt. Ook onder de elf gewonden zijn er drie Belgen. Toen Saipov zijn voertuig uiteindeli­jk in de flank van een schoolbusj­e reed, stapte hij uit. Hij had twee nepwapens vast en riep enkele keren ‘Allahu Akbar’, tot een politieman hem in de buik schoot. De terrorist (er werd een steunbetui­ging aan IS gevonden in de pickup) werd geopereerd en is niet in levensgeva­ar.

Voor acht slachtoffe­rs kon geen hulp meer baten. De tol is minder groot dan bij vergelijkb­are aanslagen in Nice en Barcelona, maar voor New York is het niettemin de zwaarste aanslag sinds 9/11.

Wellicht zal na grondige ondervragi­ng van Saipov, die als vrachtwage­n en taxichauff­eur werkte, duidelijk worden wat hem bezielde. Volgens de onderzoeke­rs wijst alles erop dat hij in zijn eentje handelde, vol gens de methode die IS online aanbeveelt: een voertuig als moordwapen.

Visumloter­ij

Voor president Donald Trump was meteen duidelijk wat er moet gebeuren: nog veel strengere regels over wie er het land inkomt. Trump haalde via Twitter uit naar de Democratis­che leider in de Senaat, Chuck Schumer. Volgens Trump zijn de Democraten verantwoor­delijk voor het systeem waarbij onder kandidaten van sommige landen jaarlijks 55.000 ’green cards’ (verblijfsv­ergunninge­n) worden verloot. ‘Fraai werk, Chuck Schumer’, tweette Trump. ‘Politieke correcthei­d is niet op zijn plaats als je met terrorisme te maken hebt.’ Trump wil alleen nog hoogopgele­ide buitenland­ers binnenlate­n. Trump verstuurde zijn tweets kort nadat de ultrarecht­se haatsite Breitbart en het haast even polarisere­nde Fox

News – zijn favoriete media – er in die zin over hadden bericht.

Schumer reageerde dat de VS altijd een land van inwijkelin­gen is geweest, en dat het loterijsys­teem in 1990 door beide partijen werd goedgekeur­d en zelfs door de Republikei­nse president George Bush getekend. Trump zou beter de hand in eigen boezem steken, aldus Schumer: het is aan de president te danken dat het budget voor terrorisme­bestrijdin­g werd teruggesch­roefd.

Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, reageerde dat zulke drama’s niet het moment zijn om politieke spelletjes te spelen. Bovendien wijst alles erop dat Saipov, die bij zijn aankomst tevreden leek over zijn nieuwe toekomst, pas in de VS geradicali­seerd is uit teleurstel­ling omdat de American Dream een illusie bleek voor hem. Een imam uit Florida – waar de dader tot voor kort woonde – zei dat die al een tijd verontrust­end gedrag vertoonde. De FBI had hem ook op haar radar, maar niet als verdachte. Trump overweegt Saipov te bestempele­n als ‘vijandelij­ke strijder’ en zonder proces ‘naar Guantanamo te sturen’.

 ?? © Bryan R. Smith/nyt ?? New York beleefde dinsdag de zwaarste aanslag sinds 9/11.
© Bryan R. Smith/nyt New York beleefde dinsdag de zwaarste aanslag sinds 9/11.
 ?? © ap ??
© ap
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium