De Standaard

Niet eerder zo weinig baby’s met Down geboren

Er worden almaar minder kinderen met het syndroom van Down geboren in Vlaanderen. In 2016 waren het er 31, een verminderi­ng met 30 procent.

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL

BRUSSEL I De daling van het aantal Downbaby’s is het gevolg van het aanbieden van prenatale screening via de Niptest. Dat is een simpele, nietinvasi­eve test die in het bloed van de zwangere vrouw op zoek gaat naar sporen van drie chromosoma­le afwijkinge­n, waarvan de meest voorkomend­e downsyndro­om, of trisomie 21, is.

Vorig jaar werden 31 kinderen met dat syndroom geboren in Vlaanderen. Dat vernam de redactie van gynaecoloo­g Hendrik Cammu (UZ Brussel). Het cijfer zou in het jaarversla­g van het Studiecent­rum voor Perinatale Epidemiolo­gie (SPE) van 2016 komen te staan. Dat verslag is nog niet vrijgegeve­n.

‘Het is voor het eerst dat we een betekenisv­olle daling vaststelle­n’, zegt Cammu, ook voorzitter van het Studiecent­rum. ‘De voorbije jaren schommelde het cijfer voor downsyndro­om altijd ergens rond de 50.’

Het syndroom van Down wordt in theorie vastgestel­d bij 1 op de 800 zwangersch­appen. Als geen daarvan zou worden af

‘Het is voor het eerst dat we een betekenisv­olle daling vaststelle­n’ HENDRIK CAMMU Gynaecoloo­g

gebroken, zou dat leiden tot een 80tal kinderen met Down in Vlaanderen.

Er wordt al langer op afwijkinge­n bij ongeboren kinderen gescreend, maar vroegere methodes daarvoor waren ofwel niet zo precies als de Niptest, ofwel waren ze te invasief. Een vruchtwate­rpunctie bijvoorbee­ld biedt uitsluitse­l, maar houdt ook het risico op een ongewenste spontane afbreking van de zwangersch­ap in.

De Niptest werd in ons land geïntroduc­eerd door privélabor­atoria in 2013. Hij kostte toen nog ruim 600 euro. In dat jaar zagen in Vlaanderen nog 58 baby’s met downsyndro­om het levenslich­t. In 2014 wa ren het er 44, in 2015 nog 45.

De prijs van de labtest ging intussen stelselmat­ig omlaag. In 2016 kostte hij 290 euro. Sommige ziekenfond­sen betaalden dat bedrag geheel of gedeelteli­jk terug.

Om een geneeskund­e met twee snelheden te vermijden, besloot minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) om de test vrijwel volledig terug te betalen aan iedere zwangere vrouw die hem wil laten uitvoeren. Die maatregel ging in op 1 juli van dit jaar. Het effect ervan zal pas te zien zijn in het volgende jaarversla­g van het Studiecent­rum.

Hendrik Cammu voorspelt dat de trend onomkeerba­ar is: ‘Er zullen dit jaar zeker nog minder kinderen met downsyndro­om geboren worden en ik schat dat het er over een paar jaar in Vlaanderen minder dan tien per jaar zullen zijn.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium