De Standaard

De tragische familieges­chiedenis achter ‘nazischat Gurlitt’

Rottende appel Hildebrand, zoon Cornelius en goudrenet Cornelia

- GEERT VAN DER SPEETEN

In Bonn en Bern openen exposities met een selectie uit de omstreden Gurlittcol­lectie. Ze bevat kunst die de nazi’s in beslag namen of ‘ontaard’ verklaarde­n. Nog maar vijf van de 1.400 werken gingen terug naar de eigenaars. Voor het eerst sinds in 2012 de verborgen kunstverza­meling van Cornelius Gurlit t boven water kwam, is een deel er van voor het publiek te zien. Inventaris Gurlitt is een dubbeltent­oonstellin­g met 450 werken. In het Kunstmuseu­m in Bern hangt ontaarde kunst die de Duitse overheid in de jaren 30 bij musea in beslag nam. De Bundeskuns­thalle in Bonn toont werk en die mogeli jk door de nazi’s geroofd werden.

Dat het zo lang duurde voor de collectie openbaar raakte, had alles te mak en met een lopende rechtszaak. Cornelius Gurlit t, die in 20 14 op 81 jarige leef tijd overleed, had zijn verzamelin­g bij testament aan het museum in Bern geschonken. Zijn familieled­en vochten dat aan op basis van ontoereken­ingsvatbaa­rheid. H et proces sleepte twee jaar aan.

Meteen na de ontdekking van de Gurlittcol­lectie kopten Duitse kranten dat er een ‘schatkamer aan kunst’ boven water gek omen was. Cranach, Dürer, Monet, Cézanne, Chagall, Rodin, Beckmann, Picasso en Matisse: grote namen zijn er alvast bij de vleet.

Een eerste, spec ulatieve schat tingsbedra­g van een miljard euro circuleerd­e. Toen duidelijk werd dat het grotendeel­s om werken op papier ging , grafiek en tek eningen dus, daalde het enthousias­me. Toch zitten er echte pareltjes bij de verloren gewaande kunstwerke­n, zoals tekeningen en aquarellen die bi j specialist­en vaak enk el bekend waren van reproduc ties.

Cornelius Gurlitt was de zoon van Hilde brand Gurlitt, een e xpert en kunsthande­laar die ti jdens de naziperiod­e kunst aanbracht voor H itler. Hij was aangesteld als chefinkope­r voor het nog te bouwen Führermuse­um in Linz. De entartete Kunst die de nazi’s bij musea in beslag namen – zeg maar de avantgarde van de tijd – moest hij in he t buitenland verk open. Daarnaast handelde hi j ook in geroofde kunst, of kunst die hi j van joodse families in be waring had gekregen.

Hildebrand Gurlit t had zelf deels een joodse achtergron­d. H ij verloor zelfs zi jn baan als museumdire­c teur in H amburg omdat hi j een joodse grootmoede­r had. Verder onderhield hi j uitstekend­e relaties met de nazibonzen. Vanwege zijn expertise en ne twerk k on hi j in 1938 voor hen be ginnen te werken. Na de oorlog hield hij vol dat zijn collectie in vlammen was opgegaan bij he t bombardeme­nt van Dresden. Zi jn zoon Cornelius, een eenzaat die tussen de kunstwerke­n leefde, hield de werken angstvalli­g geheim.

Zelfgetimm­erde wandrekken

De Duitse douane k wam de kunst verzamelin­g bi j toe val op he t spoor. Bi j een routinecon­trole op de trein van Zürich naar München ontdekten ze dat Cornelius Gurlitt een grote geldsom bij zich had. Ze besloten tot een huiszoekin­g. In de flat troffen ze geen sporen van belastingo­ntduiking aan, wel zelfgetimm­erde wandrekken vol kunst.

De inbeslagna­me ging nie t zonder slag of stoot. De Duitse autoriteit­en hielden de vondst een jaar geheim, precies omdat ze verhitte disc ussies en rechtszak en ver wachtten over de eigendomsr­echten van de 1.406 werken.

Het blijft intussen onduidelij­k welk deel van de collectie onder de noemer roofkunst valt. Van slechts vijf werken raakte bekend wie de rechtmatig­e Joodse eigenaar was. Ze werden aan de familie geretourne­erd. Vorige week werd nog een zesde werk geïdentifi­ceerd: een schilderij van Thomas Couture dat eigendom was van de F ransJoodse politicus G eorges M endel. H et vrouwenpor­tret wordt he t openingsbe­eld van de tentoonste­lling in Bonn.

De ontdekking van de Gurlit tcollectie leidde in Zwitserlan­d en Duitsland tot een stroomvers­nelling in he t onderzoek naar naziroofku­nst. De politiek heef t er meer geld voor ter beschikkin­g gesteld en er is publieke druk ontstaan, zei Rein W olfs, directeur van de Bundeskuns­thalle, aan

NRC Handelsbla­d. ‘Dat zal ook tot meer restitutie­s leiden, al is he t probleem dat er fgenamen steeds moeilijker te vinden zi jn.’

De Duitse autoriteit­en hielden de vondst een jaar geheim, omdat ze verhitte discussies en rechtszake­n verwachtte­n over de eigendomsr­echten van de 1.406 werken

 ??  ??
 ??  ?? Thomas Couture ‘Portrait de jeune femme assise’ van hangt in Bonn. © epaefe
Thomas Couture ‘Portrait de jeune femme assise’ van hangt in Bonn. © epaefe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium