De Standaard

Zitten en zwijgen

- JEROEN STRUYS

Jackie

Chan en Pierce Brosnan gaan op de vuist in The foreigner, die volgende week in onze filmzalen uitkomt. Ik had u graag ver teld of u die seniorenst­ri jd moet gaan bekijken. Helaas, er was geen persvisie. Er zi jn wel avantpremi­ères, maar ‘plaatsjes voor de pers zi jn er daar niet helaas’.

Als iets niet mag, is he t des te aanlokk elijker: dit moet wel een héél slechte film zi jn. Of is he t net een miskend meesterwer­k van de regisseur van de Bondfilm Casino royale? Zie mij popelen.

Persvisies zijn een simpele deal. I n ruil voor het voorrecht om de film wat eerder te zien, verschijnt in de krant een stuk erover . Soms is dat gratis promotie voor de film, soms nie t. Het kan niet altijd prijs zijn.

Steeds meer filmverdel­ers schamen zich echter zo over hun spul dat ze geen persvisies meer organisere­n. Ze willen alti jd prijs hebben. Een recent voorbeeld is Jigsaw, de achtste afle vering in de horrorreek­s rond Saw. Maandag ging he t gerucht onder filmcritic­i dat er die dag in he t grootste geheim een privéver toning van zou zi jn. Wie was daar welk om? Geen journalist­en. Het werd al spannend nog voor iemand de horror film gezien had.

Het is ieders recht om te beslissen of je journalist­en uitnodigt of nie t. Maar het zegt wel wat over hoe hoog je de vri je pers in he t vaandel draagt. In dat wereldbeel­d dienen critici alleen om te jubelen over goede films, en te zwi jgen over de rotzooi die over achteloze ki jkers wordt gekieperd. Is dat waarom u wel eens een filmrecens­ie leest? Het is alleszins nie t waarom ik ze schrijf.

The foreigner is een BritsC hinese coproducti­e, maar zo’n kijk op de pers doe t toch vooral Chinees aan. G elukkig kunnen journalist­en in dit land wel nog zelf een tick et kopen en alsnog een stuk te schri jven. Maar dat verschijnt dan wel te laat: tegen dan heef t de film zi jn openingswe­ekend al bee t, zonder ruis van enige negatieve kritiek. Daarom dit stuk.

Steeds meer filmverdel­ers schamen zich zo over hun spul dat ze geen persvisies meer organisere­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium