De Standaard

‘Help inactieven aan de slag’

- (rmg)

Een derde van de beroepsbev­olking in de EU werkt niet, maar is ook niet werkloos. Daar liggen nog kansen voor het activering­sbeleid, stelt een Europees rapport vast.

BRUSSEL I In maar drie Europese landen was de inac tiviteitsg­raad van de beroepsbe volking groter dan in België: Italië, Roemenië en Kroatië. In 2015 was in België 32 procent van de beroepsbev­olking nie t ac tief. Een hoger percentage dan in Griek enland, Polen en Bulgarije. Het EUgemiddel­de bedraagt 28 procent, en in het beste scorende land, Zweden, is maar 18 procent van de be volking inactief.

De cijfers staan in een gisteren gepublicee­rd rappor t van Eurofound, een Europese instelling die onderzoek doe t naar werk en leefomstan­digheden. I nactieven zijn mensen tussen 15 en 64 jaar die niet werken, maar ook niet ingeschrev­en zi jn als werkloze. Denk aan huisvrouwe­n en mannen, studenten, gehandicap­ten, invaliden, vroeggepen­sioneerden, renteniers en leefloners. Z e vormen het spiegelbee­ld van de activiteit­sgraad, die aangeef t welk deel van de be volking bi jdraagt aan de sociale zek erheid. Wél werkwillig

Heel wat inactieven willen wel degelijk werk en, aldus Eurofound, maar staan toch niet ingeschrev­en als werkzoek ende. Vier op de vi jf zeg gen minstens een paar uur per week aan de slag te willen, en de helf t zegt bereid te zijn 32 uur per week te werk en.

Studenten willen bi jvoorbeeld wel graag een centje bijverdien­en, maar kunnen alleen op fle xibele basis werken. Gehandicap­ten zijn ook vaak bereid om te werken, op voorwaarde dat de func tie of de werkplek aangepast is aan hun beperking. De mogeli jkheden van huisvrouwe­n en mannen zijn dan weer vaak beperkt door de zorg voor kinderen.

‘Arbeidsmar­ktbeleid foc ust vaak op de werklozen, maar er is ruimte voor een beleid dat vooral op de integratie van inactieven is gericht’, stelt he t rappor t. Groot-Brittannië k ent bi jvoorbeeld een programma dat speciaal gericht is op de arbeidskan­sen van mensen met een beperking . Een meer flexibele arbeidsmar­kt is een van de middelen om inactieven aan de slag te kri jgen. België scoort slecht

Het hoge percentage in België komt gedeelteli jk doordat de groep inac tieve mensen me t een beperking dubbel zo hoog is als het Europese gemiddelde, bli jkt uit een opsplitsin­g per land. V an de honderd mensen op beroepsact­ieve leef tijd, zi jn er zes wegens hun beperking niet aan de slag. In de hele EU zi jn dat er drie, en in Oostenrijk en Griek enland maar één.

Ook de groep studenten is lichtjes over vertegenwo­ordigd in België, nie t onlogisch gezien de hoge opleidings­graad van de be volking. W at vroeg gepensione­erden be treft, wi jkt België niet af van he t Europees gemiddelde.

Onder meer de groep inactieve mensen met een beperking blijkt in België dubbel zo hoog als het Europese gemiddelde

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium