De Standaard

IEDERE BELG KRIJGT ÉÉN ELEKTRONIS­CHE BRIEVENBUS

Vergeet de hoop papieren rekeningen op uw keukentafe­l. Vanaf volgend jaar kunt u bijna alles ontvangen in uw eigen elektronis­che brievenbus.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

‘Digitale communicat­ie blijft voorlopig een ingewikkel­d kluwen waarin een kat haar jongen niet terugvindt’ ALEXANDER DE CROO Minister van Digitale Agenda

Loonbrieve­n, attesten, facturen, contracten, bewijsstuk­ken van aangiften, ... u zult ze binnenkort allemaal kunnen ont vangen in en versturen vanuit uw persoonlij­ke elektronis­che brievenbus. Zo’n eBox bestaat vandaag al in verschille­nde vormen, maar minister van Digitale Agenda Ale xander De Croo (Open VLD) beloof t orde scheppen in de chaos. ‘Elk e burger en elk bedri jf krijgt in het voorjaar van 2018 één digitale brievenbus waar ze op één centrale en beveiligde plek al hun digitale communicat­ie kunnen ontvangen en beheren’, zegt hij in zi jn beleidsnot­a.

Digitaal oerwoud

Onze ver trouwde, tastbare brie venbus heef t nog alti jd een groot voordeel: alles komt iedere ochtend op exact dezelfde plaats terecht. Het volstaat om naar de brie venbus te gaan om er de rekeningen, uiteraard samen met uw krant, uit te halen. ‘In de digitale wereld daarentege­n, is er vandaag een oer woud aan digitale brievenbus­sen aan het groeien’, zegt De Croo. ‘ Z owat elke verzender van documenten bouwt zijn eigen digitale brievenbus.’

Alleen al voor de federale overheid bestaat er My Minfin, voor fiscale attesten, My Pension, voor pensioenge­gevens, M y Career , voor een loopbaanov­erzicht en M y Social Security, voor alles wat onder andere te maken heeft met uitkeringe­n. Intussen werkt ook de V laamse overheid aan de uitbouw van haar eigen digitale brie venbussen. H etzelfde geldt voor elektricit­eitsle veranciers me t onder andere M y Luminus en M y Lampiris en telecombed­ri jven me t Mijn Telenet en My Proximus. Maar ook de ziekenfond­sen, ziekenhuiz­en, sociaal secretaria­ten, en vele andere instanties hebben een eigen systeem.

Eén login

‘Digitale communicat­ie heef t enorm veel voordelen, maar voorlopig blijft het een ingewikkel­d kluwen waarin een kat haar jongen nie t terugvindt’, vat De Croo samen. ‘In elk van die brie venbussen k omt maar een beperkt aantal doc umenten terecht. Om toegang te krijgen, heb je iedere k eer een eID of nieuw paswoord en nieuwe login nodig . De meesten gebruiken zowat overal hetzelfde paswoord, wat dan weer on veilig is.’

De ene allesomvat­tende elektronis­che brievenbus heeft één simpele login en leidt volgens De Croo tot ‘minder rompslomp, minder gedoe, en minder tijdsverli­es’.

Samenwerke­n met privé

Bekende aanbieders van digitale brievenbus­sen, zoals Zoomit en Doccle, krijgen de kans om mee op de kar te springen. ‘De privéonder­nemingen zullen hun diensten kunnen integreren en zelf de digitale brie venbus aanbieden. De burger kan dan kiezen welke digitale brievenbus het meest gebruiksvr­iendelijk is’, zegt De Croo.

De regering plant in he t voorjaar nog een informatie­campagne bi j de lancering van de eBox. Maar geen paniek voor wie nu al zijn neus ophaalt. ‘Zij zullen vanzelfspr­ek end ook me t papier kunnen blijven werken’, benadrukt De Croo.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium