De Standaard

CATALAANS PROBLEEM LIGT OP BELGISCH BORD

- INGE GHIJS

Carles Puigdemont, de afgeze tte ministerpr­esident van Catalonië, vraag t geen asiel aan in België. Maar intussen verblijft hij sinds begin deze week wel in ons land, samen me t vier e xkabinetsl­eden. Als de rechtbank in M adrid hem vraagt om zich te komen verantwoor­den, gaat hij niet. En hij noemt zichzelf een president in ballingsch­ap. Ook al vraagt hij officieel geen asiel, in de feiten is he t wel dat wat hij doet: zich in België verschuile­n om ver volging te ontlopen.

Door zijn actie heeft hij ook de positie van de andere Catalaanse kabine tsleden die zich wel op de rechtbank aanboden, verzwakt. Dat werd gisteravon­d nog eens pi jnlijk duidelijk toen vicepresid­ent Oriol Junqueras en ze ven andere politici in voorlopige hechtenis werden genomen.

Wat Puigdemont ook doet, wel of nie t officieel asiel aan vragen, hij legt zijn probleem in Belgische handen. Ofwel vraagt hij asiel aan, en dan moet het Commissari­aatgeneraa­l voor de Vluchtelin­gen en Staatlozen beslissen of hi j asiel kri jgt. Ofwel blijft hij gewoon in ons land, en dan zal Spanje zek er zijn overleveri­ng vragen, aangezien er al een internatio­naal aanhouding­sbevel is uitge vaardigd door een Spaanse rechtbank. En dan moe t een Belgische rechtbank zich over de zaak buigen.

De afgezette ministerpr­esident zadelt België ook met een politiek probleem op. W ant ondanks de scheiding der machten k omt een gerechteli­jke uitspraak uiteindeli­jk op de politiek e tafel terecht en een beslissing ten voordele van P uigdemont zal onvermijde­lijk leiden tot een diplomatie­k conflic t.

Want landen maken geen onderschei­d tussen een rechterlij­ke en een politiek e beslissing. Toen de kamer van inbeschuld­igingstell­ing leden van de Koerdische Arbeidersp­artij PKK buiten ver volging stelde omdat de rechters oordeelden dat he t TurksKoerd­ische conflict een binnenland­s ge wapend conflict is en de PKK dus geen terroristi­sche organisati­e is, leidde dat ook tot een diplomatie­k incident met Turkije.

De kans dat een Belgische rechtbank nie t zal ingaan op de mogeli jke vraag van Spanje tot overle vering is misschien klein, maar nie t onbestaand­e. Het is best mogeli jk dat de rechter ge voelig zal zi jn voor het argument dat advocaat P aul Bekaert zal uitspelen: namelijk dat de mensenrech­ten van Puigdemont worden geschonden. W ant een dergelijk proces in een Europees land, waarbi j een verk ozen politicus die geen ge weld heeft gebruikt, in de gevangenis belandt om politiek e redenen, is behoorlijk ongezien.

Officieel vraagt Puigdemont geen asiel, maar in de feiten doet hij dat wel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium