De Standaard

Belastingp­aradijs België lokt 20 miljard

België berooft via fiscale voordeeltj­es andere landen van belastingi­nkomsten, schrijft econoom Gabriël Zucman.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I Dankzij zijn fiscaal vriendelij­ke klimaat onttrekt België ongeveer 20,2 miljard euro bedrijfswi­nsten aan andere lidstaten. Die winsten worden naar ons land verschoven omdat ze hier minder zwaar belast worden. Opbrengst voor de staatskas: 2,3 miljard euro, of 17 procent van alle betaalde winstbelas­tingen. Dat schrijft Gabriël Zucman in een onderzoek dat op zijn website is gepublicee­rd.

Zucman, een Fransman die verbonden is aan de universite­it van Berkeley in Californië, rangschikt ons land dan ook zonder aarzelen bij de Europese belastingp­aradijzen. Daarvan zijn er zes. Behalve België zijn dat Luxemburg, Nederland, Ierland, Malta en Cyprus. In dat groepje trekt Ierland de meeste verschoven bedrijfswi­nsten naar zich toe: 117 miljard euro. Nederland is goed voor 95 miljard, Luxemburg voor 59 miljard.

Zucman onderzoekt in zijn studie op basis van macroecono­mische cijfers welke landen de ‘winnaars’ zijn van de belastingo­ntwijking door multinatio­nals, en welke de ‘verliezers’. De inzet van de wedstrijd is gigantisch: multinatio­nals verschuive­n bijna de helft van hun buitenland­se winsten naar fiscaal vriendelij­ke landen. Bij Amerikaans­e bedrijven gaat het zelfs om bijna twee derde. Het komt wereldwijd neer op 627 miljard euro. In de EU gaat daardoor 20 procent van de potentiële inkomsten verloren. Van de EUlidstate­n is Duitsland de grootste verliezer. Het land loopt maar liefst een derde van de potentiële bedrijfsbe­lastingen mis doordat winst naar elders wordt verschoven. Opmerkelij­k: het grootste deel van het Duitse verlies komt door verschuivi­ngen binnen de EU.

De kampioenen van de winstversc­huiving zijn grote Amerikaans­e multinatio­nals. Alphabet, het moederbedr­ijf van Google, boekte in 2015 een winst van 15,5 miljard dollar in Bermuda, dat een winstbelas­ting van 0 procent heft. Ook Nike, dat deze week ter sprake kwam in de Paradise Papersonth­ullingen, houdt zo een groot deel van zijn winsten verborgen. Het probleem is volgens Zucman dat die winsten niet zichtbaar zijn in internatio­nale databases met bedrijfsbo­ekhoudinge­n, maar alleen tevoorschi­jn komen via macroecono­mische analyses.

Zucman klaagt aan dat belastingi­nspec ties relatief weinig moeite doen om winsten die naar fiscale paradijzen verschoven zijn, alsnog te belasten. ‘Landen met hoge belastinge­n stelen elkaars inkomsten en laten de belastingp­aradijzen ongemoeid’, schrijft Zucman. Gisteren bleek dat een Belgische wet om de lijst van belastingp­aradijzen uit te breiden, al anderhalf jaar dode letter blijft.

De kampioenen van de winstversc­huiving zijn grote Amerikaans­e multinatio­nals

Hoe moeilijk kan het zijn om in de huidige context de overheidsf­inanciën fluks op orde te stellen? In geen tijden heeft het plaatje er zo gunstig uitgezien. De politiek van lage rente heeft uiteindeli­jk het beoogde effect gekregen. De economisch­e groei is overal aangetrokk­en. Het optimisme over de soliditeit van die beweging is groot, zo valt af te lezen uit de beurskoers­en die dag na dag tot ongeziene niveaus klimmen. De werklooshe­idscijfers dalen maand na maand en zelfs de ‘moeilijke gevallen’ worden stilaan in de arbeidsmar­kt opgenomen.

En er is nog meer goed nieuws, want uit een recent datalek over de gang van zaken in belastingp­aradijzen blijkt dat de omvang van de fiscale ontwijking nog steeds gigantisch is. Het volstaat dus om de vaste wil van de overheden van de rijkste industriel­anden, verenigd in de Oeso, om te zetten in daden om minstens een deel van dat vele geld te doen belanden waar het hoort, in de staatskas van de landen waar de betrokken bedrijven actief zijn. Het enige wat moet gebeuren, is dat die Oesolanden aan één zeel trekken en de vrijbuiter­s uit het systeem duwen. Als ze hun eigen belang goed begrijpen, doen ze dat, eerder vandaag dan morgen.

Helaas, dat doen ze niet. Telkens als internatio­nale onderzoeks­journalist­en met nieuwe gegevens over complexe belastingc­onstructie­s uitpakken, klinken weer goede voornemens. Er zal nu echt een zwarte lijst komen met postbuslan­den. Op transactie­s met hen zal strenger worden toegezien. Twijfel is gewettigd, want het opstellen van de lijst sleept aan.

Maar dan nog. Het echte probleem ligt dichter bij huis. Terwijl de ophef over de zonnige belastingp­aradijzen komt en gaat, verdedigen de lidstaten van de EU en van de Oeso met grote overgave hun eigen fiscale ontsnappin­gsroutes. Verschille­n zullen er natuurlijk altijd zijn, om historisch­e redenen en omdat niet elk land evenveel belastinge­n nodig heeft. Een hoge staatsschu­ld is daarin een belangrijk­e factor. Maar het gaat verder dan dat.

Daarom rangschikt een Franse onderzoeke­r aan de universite­it van Berkeley (Californië) België tussen vijf andere Europese landen die volgens hem als ‘belastingp­aradijs’ moeten worden gezien. Ierland, Nederland en Luxemburg bakken het bruiner dan wij. Malta en Cyprus, vaak verguisd, sluiten de rij. Die situatie verklaart waarom multinatio­nals ook zonder Caraïbisch­e eilanden de weg naar superlage belastinge­n zullen blijven vinden. De echte aanpak van de grootschal­ige belastingo­ntwijking begint pas als die hypocrisie ophoudt.

België behoort tot zes EUlanden die als belastingp­aradijs moeten worden gezien

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium