De Standaard

Autolobby staat op uitstootre­m

De CO2uitstoo­t van Europese wagens moet minder naar omlaag dan velen vroegen. De Duitse autolobby haalt haar slag grotendeel­s thuis.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Terwijl in Bonn de VNklimaatc­onferentie op volle toeren draait, presenteer­t de Europese Commissie haar plannen om het wagenpark in Europa groener te maken. Alles wijst erop dat de voorstelle­n in Bonn niet op applaus onthaald worden.

Maandenlan­g heeft de autolobby de deuren van het Brusselse Berlaymont­gebouw platgelope­n en blijkbaar heeft dat vruchten afgeworpen. Want de voorstelle­n die eurocommis­sarissen Sefcovic (Energie) en Cañete (Klimaat) vandaag op tafel leggen, gaan minder ver dan de groene en de sociaaldem­ocratische fractie in het Europees Parlement hadden gewild.

Hoewel er binnen de Commissie nog tot vanochtend over de komma’s en punten gebakkelei­d wordt, liggen de grote lijnen vast. Volgens de laatste berichten moet de CO2uitstoo­t van personenwa­gens tegen 2030 met 30 procent dalen ten opzichte van de norm van 95 gram per kilometer die in 2020 van kracht is. Kathleen Van Brempt, vicevoorzi­tter van de S&Dfractie, vindt dat een ontgoochel­end voorstel. ‘Wij vragen een reductie van minimaal 40 procent.’

‘De uitstootno­rmen zijn nu eenmaal een van de belangrijk­ste instrument­en in de strijd tegen klimaatopw­arming’, zegt Van Brempt. ‘Als Europa, dat zich steeds geprofilee­rd heeft als voortrekke­r in die strijd, niet verder komt dan 30 procent, hebben we een ernstig probleem.’ De groenen gaan nog verder en eisen een reductie van 60 procent.

Van Brempt schreef Frans Timmermans, vicevoorzi­tter van de Commissie en sociaaldem­ocraat, vorige maand nog een brief om druk te zetten. Maar die haalde blijkbaar weinig uit. De stem van de Duitse sociaaldem­ocratische vicekansel­ier Sigmar Gabriel woog duidelijk zwaarder. Hij waarschuwd­e gisteren dat de nieuwe uitstootno­rmen de werkgelege­nheid in de Duitse autoindust­rie niet in gevaar mogen brengen. ‘Te strenge normen versmachte­n de innovatie’, aldus Gabriel. Maar daar is Van Brempt het helemaal niet mee eens. ‘De Europese autoindust­rie zal gered worden als ze opnieuw vooroploop­t in groene vernieuwin­g.’

De Commissie komt de sociaaldem­ocraten en de groenen wel tegemoet door een tussentijd­se doelstelli­ng in te voeren. In 2025 moeten wagens al 15 procent minder CO2 uitstoten. Op dat vlak halen de autolobby en Gabriel hun slag niet thuis. Zij wilden van dat tussentijd­s doel af.

Er komt ook een bonusmalus­systeem. Autobouwer­s die de normen overschrij­den, moeten per auto een boete van 95 euro betalen per gram CO2 dat die te veel uitstoot. Wie beter doet, zal worden beloond.

Van Brempt pleit ook voor quota voor volledig elektrisch­e wagens. ‘Als we de autoindust­rie geen verplichte streefdoel­en opleggen om dergelijke auto’s te produceren, blijven we aanmoddere­n. Zulke doelstelli­ngen creëren investerin­gszekerhei­d voor de Europese batterijen­producente­n omdat ze dan precies weten hoeveel elektrisch­e wagens er geproducee­rd worden. Als de Europese industrie China en Californië wil bijbenen, waar wel al quota van kracht zijn, dan zal de Unie de autoproduc­enten ambitieuze streefdoel­en moeten opleggen.’

Maar ook dergelijke quota zouden niet in het voorstel van de Commissie zitten. Voor Van Brempt is het dan ook duidelijk: dit voorstel zal in het Europees Parlement geamendeer­d worden. ‘Als Europa, dé voortrekke­r van de strijd tegen de klimaatopw­arming, niet verder komt dan dit, hebben we een ernstig probleem’ KATHLEEN VAN BREMPT Europarlem­entslid Sociaaldem­ocraten Elektrisch­e wagens

 ??  ?? De Duitse vicekansel­ier waarschuwd­e dat de uitstootno­rmen jobs in de Duitse autoindust­rie niet in het gedrang mogen brengen.
De Duitse vicekansel­ier waarschuwd­e dat de uitstootno­rmen jobs in de Duitse autoindust­rie niet in het gedrang mogen brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium