De Standaard

Hoe groen zijn Duitse groenen?

Coalitiege­sprekken leiden tot forse toegevinge­n

- (domi)

‘Het mag ook 2032 worden in plaats van 2030. Op dat vlak zijn we pragmatisc­h’ CEM ÖZDEMIR Voorzitter Die Grüne (over de einddatum voor de sluiting van steenkoolc­entrales)

Hoe groen zijn de Duitse groenen eigenlijk? Die vraag stellen velen zich nu hun regeringso­nderhandel­aars wel heel veel water in de wijn willen doen op cruciale punten van hun partijprog­ramma.

Partijvoor­zitter Cem Özdemir liet gisteren verstaan dat zijn partij niet langer vasthoudt aan een strikte einddatum (2030) voor de sluiting van de erg vervuilend­e steenkoolc­entrales en voor auto’s met verbrandin­gsmotor. Maar volgens Özdemir mag dat ook 2032 worden. ‘Op dat vlak zijn we pragmatisc­h.’

De groene toegevinge­n verbazen, want Duitsland slaagt er maar niet in de uitstoot van broeikasga­ssen terug te drin gen. Het land kampt al jaren met een energiepar­adox. Hoewel het enorm investeert in hernieuwba­re energie, blijft de CO2uitstoo­t stijgen. Gisteren kreeg het land opnieuw een slecht rapport van het Europees Milieuagen­tschap. Het is een van de zeven EUlanden (ook België zit op het strafbankj­e) die hun klimaatdoe­lstellinge­n voor 2020 niet zullen halen. Zeker de kolencentr­ales zijn daarvoor verantwoor­delijk.

Dat de groenen op dit punt inbinden, wekt dan ook verbazing. Het geeft de indruk dat ze tot elke prijs in de nieuwe regering willen zitten. Want deze toegevinge­n komen de moeizame coalitiege­sprekken

wel ten goede. Hoewel de echte onderhande­lingen nog moeten beginnen, verliepen de voorbereid­ende gesprekken tussen de CDU/CSU, de groenen en de liberale FDP erg stroef.

Maandag had bondskanse­lier Merkel haar gesprekspa­rtners daarom een ultimatum gesteld. Over uiterlijk tien dagen moest duidelijk zijn of zij echt een coalitie wilden vormen met de CDU/CSU. Onder meer over financiën, klimaat en migratie zat alles vast.

Maar de vraag is of de groene partijmili­tanten met deze toegevinge­n akkoord gaan. Eind deze maand staat een congres gepland. Daar moeten de leden hun fiat geven voor de regeringsd­eelname.

 ??  ??
 ??  ?? © blg
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium