De Standaard

Labour-minister stapt uit het leven

Vrouwen beschuldig­den Carl Sargeant van ‘ongepast gedrag’ Met de dood van een Welshe politicus neemt de #metoocampa­gne in de Britse politiek een tragische wending.

-

BRUSSEL I Carl Sargeant (48) stapte vorige vrijdag op als minister van gemeenscha­p en kinderen in de Welshe regering. Hij was in opspraak gekomen door beschuldig­ingen over een aantal ‘incidenten’ met vrouwen, bevestigde de Welshe premier Carwyn Jones. Hij werd ook geschorst als lid van de Labourpart­ij, in afwachting van de resultaten van een onderzoek, waarvan hij hoopte dat het zijn naam zou zuiveren. Maar gisteren stapte Sargeant volgens de Britse media zelf uit het leven.

Jones zei dat de beschuldig­ingen hem begin vorige week ter ore waren gekomen, en dat hij zijn mede werkers gevraagd had te praten met de vrouwen die Sargeant beschuldig­den. ‘Na die gesprekken vond ik dat ik geen andere keuze had dan de zaak naar de partij te verwijzen.’ Van welke feiten de minister juist beschuldig­d werd, maakte de partij niet bekend.

Sargeant is niet de enige Britse politicus die onder vuur lag vanwege vermeend grensovers­chrijdend seksueel gedrag. In het zog van de affaire rond de Amerikaans­e film producent Weinstein regende het in GrootBritt­annië beschuldig­ingen aan het adres van politici met losse handen en nog lossere zeden.

Die blijken er, luidens de beschuldig­ingen, in alle partijen te zitten, zowel bij Labour als bij de Conservati­even en de Liberal Democrats. Intussen heeft de #metoocampa­gne in de Britse politiek zo’n omvang gekregen dat de al verzwakte Britse premier Theresa May erdoor in de problemen dreigt te komen. Er lopen onderzoeke­n tegen minstens twee van haar vertrouwel­ingen, en zelf is ze er meermaals van beschuldig­d dat ze in het verleden klachten over grensovers­chrijdend gedrag bij de Conservati­even niet ernstig nam. Nu doet ze dat wel. Maandag overlegde ze met alle partijleid­ers over de aanpak van het probleem, en riep ze op tot een ‘nieuwe cultuur van respect’. Maar of dat volstaat om haar huid te redden?

De zelfdoding van Sargeant zal in elk geval munitie geven aan de tegenstand­ers van de praktijk van

‘name and shame’. Zij vinden dat ook wie beschuldig­d wordt van seksueel misbruik, recht heeft op anonimitei­t tot hij schuldig wordt bevonden. (kdr) Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op

www.zelfmoord1­813.be

Het groeiende aantal beschuldig­de Britse politici wordt een probleem voor de al verzwakte premier May

 ?? © blg ?? Carl Sargeant.
© blg Carl Sargeant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium