De Standaard

Zo mooi, zo rechts en zo verzonnen

- DOMINIQUE DECKMYN

En toen bleek de voxpop plots een handpop

Jenna Abrams moet een van de meest geciteerde jonge vrouwen in de Verenigde Staten zijn. CNN, The New York Times, USA Today, BBC,

Washington Post, Buzzfeed – je kunt geen medium bedenken, of haar in pittige tweets verpakte meningen zijn er aan bod gekomen. Dat is opmerkelij­k, want Jenna Abrams bestaat niet. Ze is verzonnen door Russische trollen in SintPeters­burg, blijkt nu.

Wat dat precies betekent, moet nog doorsijpel­en. Maar alvast dat CNN, The New York

Times, USA Today, BBC en die tientallen andere sites, zich allemaal schuldig hebben gemaakt aan de verspreidi­ng van fake news. Zij hebben hun online artikels opgesierd met citaten die werden voorgestel­d als de mening van het Amerikaans­e publiek – of toch van een ultraconse­rvatief deel van dat publiek. Maar dat was niet zo. Wisten die journalist­en dat? Nee. Maar evenmin konden ze zeker weten dat Abrams wél bestond en was wie ze voorwendde te zijn. Daar zijn nooit factchecke­rs voor ingezet. Moest dat dan? Wel ja, misschien was dat niet zo’n slecht idee. Zeker als je tegelijker­tijd, hoog op je paard, Facebook wilt beschuldig­en van fake news. Efficiënt is het wel. Twee minuten cut and

pasten van Twitter voorziet je artikel van een half dozijn levendige quotes, waar je vroeger een halve dag straatinte­rviews voor moest doen. Maar dan blijkt die voxpop een handpop te zijn.

Maar zij die Twitterper­sonage @jenn_abrams verzonnen hebben, wisten goed waar ze mee bezig waren. Eerst een publiek opbouwen door vinnig mee te tweeten over de Kardashian­s, dan beginnen te hakken op de ‘politieke correcthei­d’, en dan – van zodra je 70.000 volgers bij elkaar hebt – provoceren­de reactionai­re boodschapp­en de wereld insturen. Dat deze meningen afkomstig leken te zijn van een niet onaantrekk­elijke jongedame, hielp uiteraard. Mooie, jonge, vrouwelijk­e Trumpfans zijn niet zo talrijk. Nu ja, er is er nog een andere: Pamela Moore. Oeps, nee: @Pamela_Moore13 bestaat ook niet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium