De Standaard

‘Brazilië en Argentinië kosten meer dan 1 miljoen euro’

De Rode Duivels willen sterke oefenpartn­ers, maar dat blijkt een probleem. Die toppers zijn peperduur en ze spelen liefst onderlinge wedstrijde­n.

-

In de hiërarchie van de populaire tegenstand­ers voor oefenwedst­rijden bengelt België zowat tussenin. Te klein voor een tafellaken en te groot voor een servet. Het is te zeggen: sportief is het zeer interessan­t voor toplanden om tegen België te spelen, maar commerciee­l is het dat veel minder. En voetbal draait al lang niet meer hoofdzakel­ijk om het sportieve. ‘Onze markt is te klein’, zegt Filip Van Doorslaer, directeur marketing en events bij de voetbalbon­d. ‘Duitsland of Engeland willen uit sportief oogpunt wel tegen ons oefenen, maar als ze tegen elkaar spelen, is dat commerciee­l veel interessan­ter. Kijk maar eens naar het aantal tvkijkers dat die twee landen kunnen bereiken. Dan zijn wij als België te klein.’

Tournee in China

De oefenduels die Duitsland, Engeland, Italië, Spanje en Frankrijk omwille van de tvrechten onderling spelen, zijn inderdaad nauwelijks te tellen. Maar de tegenstand­ers van de Duivels hoeven niet noodzakeli­jk Europese landen te zijn. Argentinië of Brazilië zouden ook wel een vol Koning Boudewijns­tadion kunnen lokken. Maar de teams van publiekslo­kkers als Neymar en Lionel Messi zijn onbetaalba­ar. ‘Een bedrag met zeven cijfers, meer dan één miljoen euro per match dus’, zegt Van Doorslaer, die voorts geen bedragen wil noemen.

Hoe worden die teams zo duur? In ZuidAmerik­a is er één marketingb­ureau dat de oefenwedst­rijden van die landen regelt. Alvorens de onderhande­lingen met Europese landen echt kunnen starten, hebben er zich al vijf à zes tussenpers­onen gemeld die allemaal hun deel van de koek willen. Zo rijzen die prijzen de pan uit. Onbetaalba­ar voor België, en dan krijg je toestanden zoals Japan– Brazilië dat overmorgen in het Franse Rijsel wordt gespeeld.

De Belgische voetbalbon­d had in deze periode ook langs de kassa kunnen passeren, want hij kreeg op zijn beurt meer dan 1 miljoen euro aangeboden om met de Duivels een minitourne­e in China te maken. Dat aanbod werd geweigerd wegens de explosieve situatie in buurland NoordKorea en het feit dat de meeste Duivels in een uiterst drukke periode bij hun respectiev­elijke clubs zitten.

WK-loting

De voetbalbon­d werkt eraan om in maart of mei, vóór het WK dus, toch nog een topland te treffen. Maar het wordt moeilijk. Eerst wordt nog de WKloting op 1 december afgewacht omdat het niet opportuun is om tegen een land te oefenen dat de Duivels ook op het WK kunnen treffen. ‘We willen tegen zo sterk mogelijke landen spelen’, aldus bondscoach Roberto Martinez. ‘Een Afrikaans land mag er ook nog bij komen. En dan nog twee Europese. Voor de keuze van die Europese toplanden moeten we inderdaad tot na de loting wachten.’

Martinez staat er wel op om Mexico en Japan, twee landen waartegen nu wordt geoefend, ook als toplanden en een uitstekend­e voorbereid­ing te beschouwen. ‘Dat zijn twee verschille­nde stijlen. Onderschat Mexico niet. Het werd eerste in zijn groep (Noord- en Midden-Amerika,

red.). Mexico is een dynamisch team, sterk in de duels en met uitzonderl­ijke individual­iteiten. Er zit veel ervaring in die ploeg en ze gaan er altijd honderd procent voor. Japan was ook als één van de eersten geplaatst. Neen, dit is al top. Maar er mogen er nog bij komen.’ (lvdw)

Sportief is het zeer interessan­t voor toplanden om tegen België te spelen, maar commerciee­l is het dat veel minder

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium