De Standaard

De boosheid van Carles Puigdemont

‘Juncker en co. maken Europa kapot’

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I De tweehonder­d Catalaanse burgemeest­ers die gisteren naar Brussel waren afgezakt, hadden hun traditione­le stokken en spandoeken meegebrach­t. De burgemeest­ers willen dat Catalonië onafhankel­ijk wordt en zijn woedend dat de Spaanse regering hun Catalaanse ministerpr­esident Carles Puigdemont en zijn regering heeft afgezet, en dat de Spaanse rechters hen willen vervolgen. Hun lokale vereniging van separatist­ische steden en gemeenten had in allerijl een vliegtuig gecharterd en de tweehonder­d burgemeest­ers waren voor een dag naar Brussel gekomen om aandacht voor hun zaak te vragen. ‘Europa help ons’, stond er in grote letters die ze bij zich droegen.

Natuurlijk wilden ze aan de Europese journalist­en, die massaal naar Bozar waren gekomen, vertellen waarom Spanje volgens hen zo zwaar in de fout is gegaan, maar het belangrijk­ste was dat ze hun ministerpr­esident en zijn ministers die naar België zijn gevlucht, een hart onder de riem wilden steken. Carles Puigdemont leeft sinds 30 oktober in ballingsch­ap in België. Toen hij in Bozar arriveerde, veerde de zaal recht en scandeerde­n de burgemeest­ers ‘President’.

Zoals wel vaker is gebleken, beheersten de Catalaanse separatist­en perfect hun public relations. De sprekers die voor Puigdemont aan het woord waren, spraken Engels of Frans, maar geen Catalaans. Sommige burgemeest­ers zaten in gedachten voor zich uit te staren omdat de speech duidelijk niet voor hen, maar voor de vele buitenland­se journalist­en was bedoeld. Puigdemont zelf hield in uitstekend Frans een donderpree­k. Hij gebruikte het woord ‘fascisme’ om de houding van de Spaanse regering te duiden en hij laakte de passivitei­t van de Europese politici. Hij wees hen erop

Puigdemont gebruikte het woord ‘fascisme’ om de houding van de Spaanse regering te duiden

 ??  ??
 ??  ?? Bij de binnenkoms­t van Carles Puigdemont heffen de Catalaanse burgemeest­ers hun ceremoniël­e wandelstok uit
Bij de binnenkoms­t van Carles Puigdemont heffen de Catalaanse burgemeest­ers hun ceremoniël­e wandelstok uit

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium