De Standaard

‘Groene’ minister stelt afbouw kernenergi­e uit

-

Het is niet realistisc­h het aandeel van de kernenergi­e in de Franse elektricit­eitsproduc­tie tegen 2025 terug te dringen tot 50%. Dat zegt Nicolas Hulot, minister voor Ecologisch­e Transitie en een van de gezichten van de ecologisch­e beweging in Frankrijk.

‘Ik verkies realisme en oprechthei­d boven verlakkeri­j’, verklaarde Hulot. De doelstelli­ng voor de afbouw van kernenergi­e, die nu goed is voor 75%, staat in een wet die in 2015 werd goedgekeur­d onder president François Hollande. Zijn opvolger, de huidige president Emmanuel Macron, nam die ambitie over.

Maar om het verlies aan productie uit kernenergi­e te compensere­n, zou Frankrijk vier steenkoolc­entrales moeten openhouden en een twintigtal gascentral­es moeten bouwen. Dat zou de uitstoot van broei kasgassen bij de elektricit­eitsproduc­tie verhogen. ‘Als we willen vasthouden aan de deadline van 2025 om het aandeel kernenergi­e in onze energiemix tot 50% terug te dringen, zal dit ten koste gaan van onze klimaatdoe­lstellinge­n’, aldus Hulot.

De doelstelli­ng blijft overeind, maar de minister zal de komende maanden laten onderzoeke­n welke datum wel realistisc­h is. Volgens de Franse netwerkbeh­eerder moet 2030 haalbaar zijn. Daarvoor moeten 18 van de 58 kerncentra­les sluiten.

Vanwege zijn pragmatisc­he aanpak krijgt minister Hulot de wind van voren van onder meer Greenpeace en de Franse partij Europe EcologieLe­s Verts.

‘Ik verkies realisme en oprechthei­d boven verlakkeri­j’ NICOLAS HULOT Minister Ecologisch­e Transitie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium