De Standaard

Rebelse minister moet ontslag indienen

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Priti Patel werd door de Britse premier Theresa May terug geroepen van een officiële reis in Afrika. Thuis moest ze haar ontslag geven.

BRUSSEL I Wordt ze ontslagen of niet? Die vraag overheerst­e gisteren vanaf de vroege ochtend de Britse media. ‘Ze’, dat is Priti Patel, de 45jarige minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking. Ze lag onder vuur vanwege ontmoeting­en met Israëlisch­e ministers, onder wie premier Benjamin Netanyahu, in augustus, toen ze op ‘familievak­antie’ was in Israël. De Britse regering was niet op de hoogte van die afspraken, zoals het nochtans hoort.

Patel had tijdens die vakantie ook een Israëlisch veldhospit­aal bezocht op de Golan Hoogte – in door Israël bezet gebied, waar ministers niet thuishoren.

Patel bezorgde maandag netjes een lijst van de twaalf ontmoeting­en die ze tijdens haar ‘vakantie’ had gehad, en verontschu­ldigde zich. Maar nauwelijks was het stof gaan liggen of er raakte bekend dat ze ook in september in Londen nog een Israëlisch­e minister had ontmoet, zonder medeweten van Downing Street. Daarmee was voor May de maat vol. Ze liet haar jonge minister gisteren stante pede terugkomen van een officiële reis uit Oeganda.

Mediacircu­s

De terugvluch­t werd een mediacircu­s. De website Flightrada­r 24, die het mogelijk maakt vliegtuige­n te tracken, meldde dat meer dan 22.000 mensen de vlucht volgden waarop Patel waarschijn­lijk zat. Gemiddeld zijn er maar zo’n 20 ‘trackers’ per vlucht.

De landing werd live uitgezonde­n en kijkers konden zien hoe Patel met een limousine werd opgehaald op het tarmac. De BBC volgde met een helikopter de rit van die limousine naar Londen. ‘Dit wordt het meest gemediatis­eerde ontslag ooit’, noteerde The Times op haar website. Nauwelijks enkele uren later stond een kopie van de brief waarin Patel haar ontslag aanbiedt, al op de website van The Guardian.

Patel was een rijzende ster binnen de Conservati­eve Partij, waar ze tot de rechtervle­ugel behoort. Ze was, net als minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson, een voorvechts­ter van de Brexit. Haar ontslag kan een einde maken aan een veelbelove­nde carrière.

Overigens ligt ook Boris Johnson zelf weer onder vuur. Hij blunderde enkele dagen geleden door in het parlement te zeggen dat Nazanin ZaghariRat­cliffe, een IraansBrit­se die vorig jaar tijdens een vakantie in Iran gearrestee­rd werd wegens ‘spionage’, daar onder meer was om journalist­iek te onderwijze­n. Zo riskeert ze een veel zwaardere straf.

Het is de zoveelste diplomatie­ke misstap van Johnson. Maar als May na Patel ook hem zou ontslaan, wordt haar regering wel erg uitgedund. Vorige week stapte minister van Defensie Michael Fallon al op na #metoobesch­uldigingen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium