De Standaard

Pleegzorg straks mogelijk tot 25 jaar

De Vlaamse meerderhei­dspartijen hebben een akkoord bereikt om de pleegzorg te verlengen tot 25 jaar. ‘Zo vermijden we dat net de kwetsbaars­ten eerst op straat moeten worden gezet.’

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL

Jeugdrecht­ers krijgen weer de mogelijkhe­id om kinderen meteen tot hun 13de in een pleeggezin te plaatsen

BRUSSEL I Pleegzorg niet meer stoppen bij 18 jaar, maar pas wanneer de jongere 25 is. Dat is een van de speerpunte­n in het voorstel van decreet dat de drie meerderhei­dspartijen in het Vlaams Parlement samen indienen. Ze hopen dat het nog voor het kerstreces wordt goedgekeur­d.

De gemiddelde leeftijd waarop Vlaamse jongeren hun ouderlijke huis verlaten, is de jongste decennia gestegen tot 25 jaar. Ook in de jeugdhulp worden stappen gezet om de be geleiding, via modules, tot de leeftijd van 25 te verlengen. Het leek de Vlaamse Parlements­leden Katrien Schryvers (CD&V), Lorin Parys (NVA) en Martine Taelman (Open VLD) niet meer dan logisch om ook de maximumlee­ftijd voor jonge pleeggaste­n te verhogen. ‘Het stuit tegen de borst dat juist de kwetsbaars­ten eerst op straat zouden moeten worden gezet’, zegt Parys. ‘Vandaar deze wijziging.’

Studietoel­age

In het geval pleegzorg tot die leeftijd wordt verlengd – altijd een beslissing van de rechter – worden pleegouder­s straks ook verantwoor­delijk voor de periode waarin pleegjonge­ren eventueel hogere studies aanvatten. Dat was vroeger veeleer een rem op de verhoging van de leeftijd.

‘De pleegzorgv­ergoeding voor pleegouder­s volstaat inderdaad niet om de kosten van hoger onderwijs te dragen’, zegt Katrien Schryvers. ‘Maar met het pleegzorgd­ecreet dat in 2014 van kracht werd, zijn we daar al aan tegemoetge­komen. Sindsdien hebben pleegkinde­ren altijd recht op een studietoel­age.’

In het nieuwe voorstel krijgen jeugdrecht­ers opnieuw de mogelijkhe­id om kinderen meteen tot hun 13de jaar in een pleeggezin te plaatsen. Dat was vroeger mogelijk, maar werd in 2014 tenietgeda­an. Vanaf toen moest er om de drie jaar een nieuwe rechterlij­ke beslissing volgen. Maar uit hoorzittin­gen is gebleken dat het toch beter is om kinderen die niet op korte termijn terug naar hun ouders kunnen, meteen duidelijkh­eid te geven. ‘Er valt dan een hoop stress weg’, zegt Parys. Boven 13 jaar blijft de regel van drie jaar sowieso gelden.

Tot slot zullen straks ook meerdere gezinnen tegelijk de pleegzorg van een pleegkind of gast kunnen delen. Handig in het geval een oorspronke­lijk pleeggezin een echtscheid­ing doormaakt. En ook handig bij pleegkinde­ren met een zware zorgvraag, waarbij een tweede pleeggezin de zorg af en toe in het weekend of vakanties zou kunnen overnemen.

Na een reportage in deze krant over een tekort aan dekens bij de Brusselse daklozenor­ganisatie Samusocial boden enkele lezers hulp aan.

BRUSSEL I ‘Ik las de getuigenis­sen van daklozen in de krant (DS 6 november) en kreeg een bevreemden­d gevoel. Het is toch niet omdat een paar grote vissen graaien, dat daklozen in de kou moeten creperen? We besloten om met het bedrijf duizend dekens te schenken, niemand van ons komt daardoor iets tekort.’

Dat zegt een vennoot van een bedrijf uit Mechelen. De man overtuigde zijn twee medevennot­en om een gift van 10.000 euro te doen. Hij wil alleen anoniem getuigen om niet de indruk te wekken dat het een reclamestu­nt is.

Samusocial zag het aantal giften sterk dalen na het schandaal rond de zitpenning­en van exdirectri­ce Pascal Peraïta en oudburgeme­ester van Brussel Yvan Mayeur (PS). De daklozenor­ganisatie verloor in vergelijki­ng met vorig jaar 12.000 euro aan maandelijk­se bijdragen en kreeg minder materiële donaties. Ondanks de dalende temperatur­en besloot de organisati­e te rantsoener­en. Alleen de kwetsbaars­te gevallen kregen nog dekens.

Veel kleine giften

‘Ik begrijp dat trouwe donateurs zich bedrogen voelden, maar we moeten vooruit. De slachtoffe­rs van het schandaal liggen op straat. We kunnen toch niet om principiël­e redenen mensen laten verkommere­n’, zegt de vennoot.

‘We zijn het bedrijf erg dankbaar’, zegt MarieAnne Robberecht, de woordvoerd­er van Samusocial. ‘Die duizend extra dekens helpen ons een heel eind vooruit om de winter door te komen. Maar er waren ook veel kleine giften waarvoor we dankbaar zijn. Veel mensen schreven ons dat ze pakketten van twintig tot dertig dekens hadden liggen.’ Ook de Kringloopw­inkel in Laken doneerde tientallen dekens.

‘Ik begrijp dat trouwe donateurs van Samusocial zich bedrogen voelden, maar we moeten vooruit. De slachtoffe­rs van het schandaal liggen op straat’ ANONIEME GEVER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium