De Standaard

Journalist­e De Standaard sterft in verkeer

-

Stephanie Verbraekel sollicitee­rde in 2014 bij deze krant als vormgeefst­er. Drie jaar later heeft ze honderden kranten en Weekbladen gelayout, maar ook redesigns mee uitgedacht, een digitale krant helpen ontwikkele­n, vele tientallen collages en illustrati­es gemaakt. Haar talent was veelzijdig, haar energie en scheppings­drang tomeloos. Vanaf volgende week zou Stephanie ook op de infografis­che afdeling ingezet worden.

Haar eerste infografie­k zal ze nooit maken. Ze zal geen kranten meer vormgeven, niks meer illustrere­n. Wij zullen haar nooit meer zien. Dinsdagavo­nd om halftwaalf werd ze bij het oversteken van de straat vlak bij haar woning in Schaarbeek opgeschept door een auto. Stephanie stierf ter plekke. Ze was amper 28. We zullen haar erg hard missen.

STEPHANIE VERBRAEKEL 5/2/1989 7/11/2017

Elke redactie telt meerdere deadlinesc­hrijvers: redacteure­n die pas net voor de persen gaan draaien hun stukken doorsturen. Vaak een kwestie van uitstelged­rag, of van wantrouwen tegenover eindredact­eurs.

Deadlineil­lustratore­n zijn veel zeldzamer. Collega Stephanie Verbraekel, die dinsdagavo­nd fataal aangereden werd door een auto, was er één. Niet uit vrije wil of wantrouwen, wel uit noodzaak. Een laat stuk over liefdesver­driet, onthaastin­g of depressie; over privacy in internetti­jden, digitale oorlogvoer­ing, het nieuwe analfabeti­sme: als de fotografie geen goeie oplossing bood, ging zij aan de slag. Intussen moest er ook nog vormgegeve­n worden. Landen deden we altijd, meestal met frisse pagina’s en een slimme illustrati­e.

Aanvankeli­jk maakte ze uitsluiten­d collages. Gaandeweg kwamen er technieken bij. Talloze vrije uren gingen op aan bijstudere­n, de creatiedra­ng en de drive om zichzelf te vernieuwen, waren enorm.

Dat we goud in handen hadden: dat besef leefde hier ter redactie al een hele tijd. Ze kon nagenoeg alle onderwerpe­n aan, haar register aan tones of voice werd gestaag breder. Er was één stem die ze voor geen meter beheerste: die van het cynisme. Dat kwam er, buiten haar wil, alleen helemaal op het einde.

De redactie van De Standaard leeft mee met de familie en de naasten.

JAN DESLOOVER, ART DIRECTOR KAREL VERHOEVEN, HOOFDREDAC­TEUR

 ??  ??
 ??  ?? 4/11/2017, Waarom menswetens­chappen geen luxe zijn  dS Weekblad.
4/11/2017, Waarom menswetens­chappen geen luxe zijn dS Weekblad.
 ??  ?? 13/07/2017, Beroepsgeh­eim: de stewardess  cultuur & media.
13/07/2017, Beroepsgeh­eim: de stewardess cultuur & media.
 ??  ?? 04/08/17, Voor de rechter  binnenland.
04/08/17, Voor de rechter binnenland.
 ??  ?? 7/10/2017, Willen we Facebook of de
7/10/2017, Willen we Facebook of de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium