De Standaard

Seingevers verantwoor­delijk voor ongeval Stig Broeckx

- (phu)

Een sportrecht­bank verwijt twee seingevers op de motor ‘onvoorzich­tigheid’ bij het ongeval met wielrenner Stig Broeckx. Dat zit de twee betrokkene­n hoog. ‘Men heeft ons die middag in een ongeluk gestuurd.’

ANTWERPEN I De twee motards Frank Van den Broecke en Geert Devos kwamen op 28 mei 2016 tijdens de Baloise Belgium Tour met hoge snelheid ten val, toen bleek dat het fietspad plots stopte. Hun motoren kwamen net voor het peloton op de weg terecht, waarna achttien renners tegen de vlakte gingen. De zwaargehav­ende Pieter Jacobs en een levensgeva­arlijke gewonde Stig Broeckx waren de voornaamst­e slachtoffe­rs.

Even voordien was het peloton begonnen aan de Mont Rigi. In de afdaling lag de snelheid boven de 70 km/u. Toch gaf de wedstrijdc­ommissaris de twee mobiele seingevers de toelating om het peloton voorbij te steken.

‘We hoorden: Mannen. Alle mobiele seingevers naar voren. Nu’, benadrukt Van den Broecke. Maar, klinkt het stellig bij de Belgische Wielerbond (KBWB), ‘altijd met respect voor de wegcode en zonder de renners in gevaar te brengen’. De felle zon, overhangen­de takken, modder op de weg en vooral het plots eindigen van het fietspad leidden tot de dramatisch­e situatie.

Onlangs moest het duo voor het Belgische Arbitrageh­of voor de Sport verschijne­n. Hoewel iedereen op de zitting sprak van een noodlottig­e samenloop van omstandigh­eden en iedereen begrip had voor de context waarin het ongeval gebeurde, worden de twee toch verantwoor­delijk gesteld. Het verwijt: ‘Onvoorzich­tig optreden en het duidelijk overtreden van de wegcode.’ Ze mogen een maand niet als mobiele seingevers aan wielerweds­trijden deelnemen.

Wrang gevoel

Ondanks de lichte straf komt het vonnis hard aan bij de twee motards. Vooral omdat ze zich bekocht voelen ‘door diegenen die beter op de hoogte moesten zijn geweest van het parcours met zijn onvoorzien­e gevaren’. Ze halen ook het gebrek aan steun van de Belgische Wielerbond ‘na twintig jaar trouwe dienst’ aan. Geert Devos werpt definitief de handdoek, Frank Van den Broecke doet alleen nog mee ‘uit vriendscha­p voor de collega’s met wie ik twintig jaar lief en leed deelde’.

‘Men heeft ons die middag in een ongeluk gestuurd’, vindt hij. ‘Het ongeval had zo’n impact dat er wel een schuldige moest gevonden worden. Ze zochten een kop van Jut en dan kom je al snel bij ons uit. Maar dat maakt het vonnis niet minder oneerlijk’, zegt Van den Broecke.

Het maakt de motard emotioneel. Belangrijk­er dan de tuchtstraf, zegt hij, is dat het volledig goedkomt met Stig en de andere renners die toen gewond raakten.

De familie van Stig Broeckx was nog niet op de hoogte van het vonnis en reageerde liever niet.

‘Ze zochten een kop van Jut en dan kom je al snel bij ons uit. Maar dat maakt het vonnis niet minder oneerlijk’ FRANK VAN DEN BROECKE Mobiele seingever

 ?? © pn ?? Stig Broeckx.
© pn Stig Broeckx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium