De Standaard

Delhaize past prijzen en assortimen­t aan

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Delhaize en Albert Heijn gaan meer samenwerke­n. Delhaize moet van Albert Heijn twee dingen leren: wat is convenienc­e en wat is de juiste prijsposit­ionering?

BRUSSEL I Dick Boer, de ceo van Ahold Delhaize, bond gisteren zelf de kat de bel aan in verband met de aanhoudend zwakke prestatie van Delhaize in België. De groep maakte sterke resultaten bekend met een stevige winstgroei, en ook online loopt het lekker met 20 procent omzetgroei en al een digitale verkoop van 3 miljard.

Delhaize België blijft het zwakke broertje. ‘De prijszetti­ng van Delhaize kan beter. Er is nog werk aan de prijsposit­ionering’, zei Boer. Albert Heijn zal zich meer met Delhaize gaan bemoeien en dit vanuit twee hoeken. Enerzijds gaan Albert Heijn in België, waar het bijna 40 winkels heeft, en Delhaize meer informatie uitwissele­n. Welke promoties werken goed en welke niet? Wat slaat aan inzake assortimen­t? Ze gaan ook kij ken hoe ze nauwer in interactie kunnen komen met de klanten.

De nauwe samenwerki­ng op het Belgisch terrein kan doordat alle winkels die de groep in België moest verkopen op vraag van de concurrent­iewaakhond BMA, nu effectief de deur uit zijn.

Sirenenzan­g

Albert Heijn heeft bewezen dat het inzake prijsperce­ptie slimmer is dan Delhaize. De Nederlande­rs hebben in België het imago aantrekkel­ijk geprijsd te zijn, terwijl de promoties vaak beperkt zijn tot hooguit een paar tientallen producten. De consumente­n die vielen voor de sirenenzan­g van Albert Heijn, vulden meteen goed hun karretje in de winkel, wat wil zeggen dat er voor Delhaize bij die consumente­n niet veel omzet meer te halen viel.

De prijsperce­ptie van Delhaize is ongunstig, ook al grijpt Delhaize ook naar het promotiewa­pen. ‘Op het basisassor­timent van een gezin, enkele honderden artikelen, mag je niet duurder zijn’, zegt een kenner. En dat is een regel waar Delhaize al veel te lang tegen zondigt. Delhaize werd vanuit interne hoek al veel jaren geleden aangeraden om op zijn basisas

Albert Heijn heeft een betere prijsperce­ptie dan Delhaize, zonder dat het in werkelijkh­eid veel goedkoper is

sortiment dezelfde prijzen te hanteren als Colruyt, om zo de indruk te wekken dat het niet duurder was. Een stap die de directie van Delhaize België nooit consequent durfde te zetten.

Het thema komt nu opnieuw op tafel. Daarbij zijn het niet zozeer traditione­le supermarkt­en zoals Carrefour die het referentie­punt zijn, maar spelers als Colruyt en Lidl, gaf Boer aan.

Albert Heijn gaat Delhaize nog een tweede basisles in retail geven. Delhaize moet zijn assortimen­t meer aanpassen aan eenpersoon­s en tweepersoo­nsgezinnen, en meer convenienc­e (gebruiksge­mak in voeding en maaltijden) aanbieden. Ook dat is een gegeven dat Albert Heijn al heel lang consequent beter doet dan Delhaize.

Op de sukkel

Volgens ingewijden moet er geen ‘prijsoffen­sief’ verwacht worden. ‘Men overdrijft weer. Het is een geleidelij­k proces waarbij prijsposit­ionering en assortimen­t stapsgewij­s worden aangepast.’

Ahold gaat Delhaize ook nauwer laten aansluiten bij zijn dochterbed­rijf Bol.com, dat in Nederland het aantal afhaalpunt­en nog uitbreidt. Er wordt gekeken hoe dat ook in Vlaanderen kan.

De kwartaalci­jfers tonen dat Delhaize op de sukkel blijft. De vergelijkb­are omzetgroei (winkels die minstens 1 jaar open zijn) daalde met 0,3 procent. In Nederland ging de vergelijkb­are omzetgroei 3,6 procent hoger en steeg de operatione­le marge met 0,4% tot 4,9%. In België waren het opnieuw de winkels die Delhaize in eigen beheer uitbaat (grotere supermarkt­en), die terrein verloren. Winkels in handen van zelfstandi­gen verhoogden hun omzet.

De herstructu­rering van Delhaize en de nieuwe manier van werken voor het winkelpers­oneel werpen maar niet de verhoopte resultaten af. De onderligge­nde brutobedri­jfswinst steeg slechts met 3 procent. De voordelen van de synergie tussen Ahold en Delhaize gingen op aan extra promoties.

Ahold Delhaize verving in september Denis Knoops als verantwoor­delijke voor België door de Fransman Xavier Piesvaux, die overstapte van WalMart Canada. Belangrijk­er nog was dat België de facto onder het direct toezicht van Wouter Kolk, de golden boy van Albert Heijn Nederland, geplaatst werd.

 ??  ?? In België waren het opnieuw de winkels die Delhaize in eigen beheer uitbaat, die terrein verloren. Winkels in handen van zelfstandi­gen verhoogden hun omzet. © ID/photo agency
In België waren het opnieuw de winkels die Delhaize in eigen beheer uitbaat, die terrein verloren. Winkels in handen van zelfstandi­gen verhoogden hun omzet. © ID/photo agency

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium