De Standaard

Theresa May

De machteloze gijzelaars­ter van Downing Street

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I ‘Alles wijst erop dat Theresa May aan het bewind is maar niet aan de macht.’ Jeremy Corbyn moet als Labouroppo­sitieleide­r natuurlijk genadeloos inhakken op de Britse premier. Maar zijn uitspraak rijmt perfect met de omschrijvi­ng die een ‘hoge regeringsb­ron’ anoniem gaf aan de Mail on Sunday: May zit in Downing Street, maar wordt er gegijzeld door de ministers Boris Johnson (Buitenland­se Zaken) en Michael Gove (Milieu). ‘Het is een softe staatsgree­p’, aldus de bron.

De krant kreeg lucht van een nota die de twee vorige maand schreven voor May. Daaruit blijkt dat zij May de Brexitstra­tegie dicteren. Onder de titel ‘EU Exit –

Next Steps’ stellen ze dat de voorziene overgangsp­eriode na de feitelijke Brexit op 29 maart 2019 niet langer mag duren dan juni 2021.

‘Het is onze ambitie om een volledig onafhankel­ijk land te zijn tegen de volgende verkiezing­en’, schrijft het duo, dat het kamp van de ‘hard Brexiteers’ leidt. Ze deden hun beklag dat ‘de voorbereid­ingen in sommige delen van de regering met onvoldoend­e energie vooruitgaa­n’.

May ondergaat alles

De twee halen daarmee uit naar minister van Financiën Philip Hammond, de aanvoerder van de voorstande­rs van een softe Brexit. ‘Sommigen beweren dat we geen voorbereid­ingen kunnen treffen voor het geval er geen deal is (over de nieuwe relatie na de Brexit,

red.). Dit zou volgens hen onze verplichti­ng tot “oprechte samenwerki­ng” met de EU ondermijne­n. Maar als we dit ernstig nemen, zou ons dat in 2021 hulpeloos achterlate­n.’ Het duo roept May ertoe op ervoor te zorgen dat alle ministers zich in die logica inschrijve­n.

Het gelekte rapport illustreer­t de analyse die een andere kwelgeest van May, de krant The Eve

ning Standard, vrijdag al maakte: ‘May is haar gezag verloren toen ze haar meerderhei­d verloor (bij de verkiezing­en in juni, red.). In plaats van de dingen te sturen, ondergaat ze alles.’

Dat werd pijnlijk duidelijk bij de selectie van de opvolger van de ontslagen minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Priti Patel: May koos voor Penny Mordaunt omdat een Brexiteer vervangen moest worden door een Brexiteer (DS 10 november).

Vertrouwen opgezegd

Een ijzeren wet in de politiek zegt dat zwakke leiders aangeval len worden. Een andere zondagskra­nt, The Sunday Times, wist te melden dat al veertig Conservati­eve parlements­leden bereid zijn hun handtekeni­ng te zetten onder een brief waarin ze het vertrouwen in May opzeggen. Dat zijn er acht te weinig om een leiderscha­psverkiezi­ng – en de eventuele vervanging van de premier – uit te lokken.

De zwakte van de Britse premier vergroot het risico dat de onderhande­lingen uitdraaien op het scenario van een ‘no deal’, waarnaar Johnson en Gove in hun brief verwijzen. Ook de Brexithoof­donderhand­elaar namens de EU, Michel Barnier, houdt serieus rekening met die optie. ‘Iedereen moet er zich op voorbereid­en, zowel de lidstaten als de bedrijven. Wijzelf doen al voorbereid­end technisch werk. Op 29 maart 2019 wordt GrootBritt­annië een derde land’, verklaarde hij aan Le Jour

nal du Dimanche. De Europese Commissie werkt al een tijd aan de voorbereid­ingen voor zo’n nachtmerri­escenario.

Nog twee weken tijd

De volgende cruciale datum wordt 14 en 15 december. Dan moeten de Europese leiders beslissen of er voldoende vooruitgan­g is geboekt om over te stappen naar de tweede fase van de onderhande­lingen – over de overgangsp­eriode én de (handels)relatie na de Brexit.

Barnier verklaarde vrijdag na de zesde onderhande­lingsronde dat de Britten nog twee weken hebben om ‘oprechte en reële vooruitgan­g’ te boeken in de drie dossiers van de eerste fase: de rechten garanderen van de EUburgers in GrootBritt­annië na de Brexit, vermijden dat er een harde grens komt tussen Ierland en NoordIerla­nd, én bepalen hoe hoog de uitstaande rekening is die Londen moet betalen.

Vooral dat laatste ligt heel gevoelig in Londen: de voorstande­rs van de Brexit voerden campagne met het argument dat een uittrede uit de EU geld zou opbrengen voor de gezondheid­szorg.

Het is een mysterie hoe een ‘gegijzelde May’ de klaarheid kan bieden die Barnier vraagt. ‘Wij kunnen ons daar toch niets van aantrekken, dus helpt het ons niet vooruit om daar veel over na te denken’, zegt een bron. ‘We stevenen recht op een grote crisis af’, klinkt het elders.

Als die vooruitgan­g er niet komt, schuift de datum op tot februari of maart om de complexe onderhande­lingen over de toekomstig­e relatie aan te vatten. In principe moeten die gesprekken rond oktober 2018 afgerond zijn om de lidstaten en het Europees Parlement de tijd te geven alles te ratificere­n voor 29 maart 2019.

 ??  ??
 ?? © Tolga Akmen/afp ?? Premier May wordt gegijzeld door de ministers Boris Johnson en Michael Gove, aldus een Britse ‘hoge regeringsb­ron’.
© Tolga Akmen/afp Premier May wordt gegijzeld door de ministers Boris Johnson en Michael Gove, aldus een Britse ‘hoge regeringsb­ron’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium