De Standaard

PARKET ONTSLAAT TOOGRECHTE­RS

- KAREL VERHOEVEN

Wat goed dat het parket zelf een onderzoek voert naar de misdraging­en van Bart De Pauw en daarvoor meteen een onderzoeks­rechter vordert. Zo groeit de kans dat we alsnog te weten komen hoe en hoe vaak De Pauw zijn positie misbruikte, met welke impact, en of verzachten­de omstandigh­eden gelden. Nu blijft dat allemaal voer voor speculatie.

Die speculatie is nefast. Ze vertroebel­t het open debat dat eindelijk over seksueel machtsmisb­ruik woedt. #Metoo reikt vrouwen een maatstaf aan waarmee ze zelf kunnen evalueren wat hen is overkomen. Vaak is het een herijking. Lang zwegen ze over seksisme en misbruik, maar plotseling is de toelating er om aan te kaarten en aan te klagen. Nieuwe normen zijn in de maak. Ze zijn bovendien maatschapp­elijk afdwingbaa­r.

De zaakDe Pauw dreigt die nieuwe ontvankeli­jkheid te doorkruise­n. De stemming wordt benauwd, de discussies worden agressieve­r. Een publieksli­eveling sneuvelt door aantijging­en waarover weinig bekend is. Dat voedt de vrees dat iedereen voortaan verdacht kan worden, elke man een Bart De Pauw, elke vrouw een aanklaagst­er. Zo komt alle gewicht toch weer bij de vrouwen die getuigden over het grensovers­chrijdende gedrag. Overdrijve­n ze niet? Het is de klassieke beschuldig­ende vraag die misbruiken­de mannen zo lang beschermt.

De weg die de VRT koos, heeft daar helaas toe bijgedrage­n, ook al had de openbare omroep tegenoverg­estelde intenties. De VRT behandelde de breuk als een contractue­le discussie. Geen vertrouwen meer, dus geen contract meer. Omdat de meldingen vertrouwel­ijk waren, worstelde de VRT ook met helder communicer­en over de ware toedracht. We kregen omfloerste feiten en verwijzing­en dat de pers meer zou weten. Onderzoek naar de fond van de zaak had de VRT niet nodig. Maar de maatschapp­elijke ophef vergt dat bij uitstek wel. Vooral omdat er geen formele klacht was en geen enkele vrouw (anoniem) wilde getuigen in de media.

Als het even meezit, levert het gerechteli­jk onderzoek straks feiten op en het oordeel van een rechter. Die ontslaat alle toogrechte­rs. Intussen krijgt De Pauw het vermoeden van onschuld en recht op verdedigin­g. Cruciaal wordt nu de anonimitei­t van de actrices die getuigden. Ze zullen de druk voelen toch naar buiten te komen. En de vrees wat dat voor hun imago en carrière betekent. Het zou een flinke stap achteruit zijn als ze tegen hun zin zelf publiek het pleidooi moeten voeren dat ze niet overdrijve­n. Intussen kan de film en televisiew­ereld laten weten dat actrices die zich uitspreken tegen misbruik, geen paria’s zijn maar voorvechts­ters. Als dat signaal niet komt, zegt dat veel over welke lange weg we nog te gaan hebben.

De stemming wordt benauwd, de discussies agressieve­r

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium