De Standaard

Colau staat er nu alleen voor

De partij van burgemeest­er Ada Colau, Barcelona en Comú, verbreekt de samenwerki­ng met de Catalaanse socialiste­n. BComú, dat maar over elf van de 41 zetels in de gemeentera­ad beschikt, wil alleen voortreger­en.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Ada Colau, de populaire burgemeest­er van Barcelona, had het misschien liever anders gezien. Maar een kleine meerderhei­d van haar partij Barcelona

en Comú (BComú) wil niet voort besturen met de Catalaanse socialiste­n (PSC) en zegt het bestuursak­koord op dat ze voor de stad Barcelona hadden gesloten. Ze pikt het niet dat op nationaal vlak de socialiste­n vanuit de oppositie hun expliciete goedkeurin­g hebben gegeven aan de toepassing van artikel 155, waarmee premier Mariano Rajoy de Catalaanse regionale re

gering heeft afgezet en heeft beslist dat er op 21 december nieuwe regionale verkiezing­en worden georganise­erd.

Het zal niet evident worden voor burgemeest­er Colau. Haar partij heeft maar elf van de 41 zetels in de gemeentera­ad en ze wil de uitgestoke­n hand van de twee belangrijk­ste separatist­ische partijen, de links-republikei­nen van ERC en de PDeCat van Carles Puigdemont, niet aannemen maar alleen, op eigen kracht, voort besturen. De partij wil, afhankelij­k van het thema, een stemcoalit­ie aangaan met een van de partijen in de gemeentera­ad.

Dat is de manier waarop Ada Colau en haar partij ook het eerste jaar van haar bestuurspe­riode de stad Barcelona geleid hebben. Het was een jaar van vallen en opstaan, niet alleen omdat ze geen meerderhei­d in de gemeentera­ad had, maar ook omdat BComú een piepjonge partij was met zo goed als geen leden die zich thuisvoeld­en in de gemeentepo­litiek en haar informele netwerken. Na een jaar sloot ze een pact met de Catalaanse socialiste­n, die dankzij hun jarenlange beroepserv­aring wel contacten hadden bij de machtige ambtenaren, de vakbonden en de burgerorga­nisaties.

Dankbaar speelveld

In het pact tussen BComú en de PSC stond dat elke schepen vrij was om te stemmen hoe hij wilde. Het was een dankbaar speelveld voor de oppositie, die geregeld probeerde de coalitiepa­rtners uit elkaar te spelen. Het beleid van de Catalaanse regionale regering van Carles Puigdemont was daar ideaal voor. Op de vraag of de nationale regering artikel 155 mocht gebruiken en of de regering van Puigdemont na haar onafhankel­ijkheidsve­rklaring nog legitiem was, verschilde­n de partijen duidelijk van mening. De Catalaanse socialiste­n keurden het beleid van de Spaanse regering goed, BComú niet.

De leider van de Catalaanse socialiste­n zei gisteren bitter dat ‘als Colau moet kiezen tussen Barcelona en de onafhankel­ijkheid, ze voor de afscheurin­g kiest’. Het is een uitspraak die de waarheid lichtjes geweld aandoet. Want Ada Colau was zaterdag niet mals voor de politici die Catalonië op het doodlopend­e pad naar onafhankel­ijkheid hadden gezet.

Op een betoging die de vrijlating van de gevangen politici eiste, zei Colau dat het beleid van Puigdemont een ‘ramp’ voor Catalonië was. Ze zei dat de separatist­ische politici, die nog niet eens van plan waren om de onafhankel­ijkheidsve­rklaring in daden om te zetten, het publiek hebben gebruikt voor partijbela­ngen.

Sinds ze in de politiek zit, is Colau voorstande­r van een referendum waarin de burgers zich kunnen uitspreken over het statuut van Catalonië (daarom heeft ze op 1 oktober haar stem heeft uitgebrach­t in het illegale referendum over de onafhankel­ijkheid van Catalonië). Maar ze is zowel tegen het beleid van de separatist­en als tegen de koers die Madrid nu vaart.

Barcelona is de 24ste stad of gemeente waar het stadsbestu­ur gevallen is over de commotie die de onafhankel­ijkheidsve­rklaring van de Catalaanse regering heeft veroorzaak­t. Het referendum en de gevolgen die Puigdemont daaruit heeft getrokken, verscheure­n de regio.

Ada Colau is zowel tegen het beleid van de separatist­en als tegen de koers die Madrid nu vaart

 ?? © epaefe ?? Ada Colau is voorstande­r van een referendum waarin de burgers zich kunnen uitspreken over het statuut van Catalonië en bracht daarom ook op 1 oktober haar stem uit.
© epaefe Ada Colau is voorstande­r van een referendum waarin de burgers zich kunnen uitspreken over het statuut van Catalonië en bracht daarom ook op 1 oktober haar stem uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium