De Standaard

Poetin en Trump wekken ‘schone slaapster’ tot leven

- BART BEIRLANT

1. Is het gebruik van de term ‘historisch’ terecht?

Verregaand­e Europese samenwerki­ng inzake defensie is een project dat al teruggaat tot 1950, toen de Franse premier René Pleven een plan op tafel legde om een Europees leger uit te bouwen, met een heuse Europese minister van Defensie. De Franse politici kelderden in 1954 hun eigen plan. Europa bleef voor zijn veiligheid afhankelij­k van de Navo.

Het Verdrag van Lissabon uit 2007 voorzag in de geleidelij­ke uitbouw van een gemeenscha­ppelijk defensiebe­leid, maar veel kwam daar niet van in huis. Het hele project werd daarom ook wel ‘de schone slaapster’ genoemd.

Maar vandaag wordt ze eindelijk tot leven gewekt – zij het onder de weinig flatterend­e naam Pesco, wat staat voor Permanente Structurel­e Samenwerki­ng.

De doorbraak is in grote mate te danken aan twee niet-Europeanen: Vladimir Poetin en Donald Trump. De oorlog in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim deden de ogen opengaan dat de Russische dreiging reëel is. De Amerikaans­e president blijft erop hameren dat de Europeanen meer moeten betalen voor hun eigen defensie.

Het besef groeide dat de traditione­le methodes van samenwerki­ng op hun grenzen botsten en dat er meer nodig was. Vooral Berlijn en Parijs trokken aan de kar.

2. Komt er nu een Europees leger?

Voor alle duidelijkh­eid: dit gaat niet om de vorming van een Europees leger waar Pleven van droomde. De 21 EU-lidstaten die vandaag al zeker hun handtekeni­ng zetten, verbinden zich wel tot meer coördinati­e en samenwerki­ng inzake defensie.

Het nieuwe zit hem erin dat de engagement­en juridisch afdwingbaa­r worden – de analogie wordt gemaakt met de Maastricht-criteria om te mogen toetreden tot de eurozone. Gedaan dus met papieren beloftes door politici.

Wie meedoet, onderschri­jft meteen twintig verbinteni­ssen die nagekomen moeten worden. Zo zullen de deelnemend­e landen op termijn minstens 20% van hun defensiebu­dget aan investerin­gen in materieel moeten besteden. Ze zullen systematis­cher moeten deelnemen aan de multinatio­nale battlegrou­ps die stand-by staan om tussenbeid­e te komen in een crisis in bijvoorbee­ld Afrika, maar nog nooit in actie zijn gekomen.

De lidstaten zullen ook plannen moeten indienen over hoe ze die beloftes zullen uitvoeren. Het Europees Defensie Agentschap zal die evalueren en kan eventueel gele kaarten trekken. ‘Wie niet voldoet, kan uit het mechanisme gezet worden’, is te horen.

Om Pesco snel een concrete invulling te geven, circuleren al mogelijke samenwerki­ngsproject­en. Een ervan is de creatie van een ‘militaire Schengenzo­ne’, zodat militaire transporte­n vrij kunnen circuleren zonder controles aan de grenzen.

Pesco moet zo leiden tot slagkracht­iger nationale legers en een grotere integratie van materieel, zodat samenwerki­ng op het terrein makkelijke­r wordt. De lidstaten gaven eerder al hun zegen aan het Europees Defensiefo­nds, dat moet leiden tot de ontwikkeli­ng, productie en aankoop van Europees militair materieel.

3. Zal dit leiden tot concurrent­ie met de Navo?

Groot-Brittannië stond traditione­el afkerig tegenover de uitbouw van een Europese defensie, uit schrik dat dit zou leiden tot de uitbouw van een Europees leger en concurrent­ie met de Navo. De nakende Brexit nam die rem weg – Londen doet niet mee aan Pesco.

Het ligt in de bedoeling dat Pesco de Europese pijler binnen de Navo versterkt, zoals de Verenigde Staten al langer vragen. De Navo-bondgenote­n zijn bijvoorbee­ld enthousias­t over het idee van een ‘militaire Schengenzo­ne’.

De Franse president Emmanuel Macron dringt erop aan dat de Europeanen zijn land actiever zouden steunen bij de stabiliser­ing van Afrika – een continent waar de Navo traditione­el minder aandacht voor heeft, maar dat enorme uitdaginge­n stelt voor Europa, zoals de migratiecr­isis bewijst.

 ?? © reuters ?? Belgische militairen tijdens een Europese oefening in Florennes.
© reuters Belgische militairen tijdens een Europese oefening in Florennes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium