De Standaard

Te koop: de grootste lithiummij­n ter wereld

Chinezen én het Belgische Umicore lonken naar een belang in het Chileense mijnbedrij­f SQM. De inzet is gigantisch: een dominante positie op de boomende markt van autobatter­ijen.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I Wie koopt zich met vele miljarden in bij het Chileense mijnbedrij­f SQM, voluit de Sociedad Química y Minera de Chile? Die vraag houdt vandaag veel grondstofa­nalisten bezig. SQM beheert namelijk een van de grootste lithiummij­nen ter wereld, centraal gelegen in de zogeheten ‘lithiumdri­ehoek’; de hooggelege­n zoutvlakte­s van Chili, Bolivia en Argentinië, waar wereldwijd bijna 80 procent van de voorraad van het kostbare metaal onder de grond zit.

Lithium is licht en supergelei­dend. Daardoor is het een metaal dat veel wordt toegepast in consumente­nelektroni­ca zoals smartphone­s en laptops.

Maar vooral de elektrisch­e auto, met zijn relatief krachtige lithiumion­batterij, doet de vraag wereldwijd exploderen. In één Tesla Model S zit meer lithium dan in tienduizen­d smartphone­s.

Stabiele regio’s

Het probleem? Ondanks een stijgende productie kan de mijnsector de snelgroeie­nde vraag naar lithium – gemiddeld plus 18 procent per jaar – nauwelijks volgen. Waardoor de prijs van het metaal sinds 2015 ruim verdubbeld is. Een groeiprobl­eem dat de komende jaren nog dreigt te verergeren. In China heeft men het ambitieuze plan om tegen 2020 liefst 5 miljoen elektrisch­e voertuigen op de weg te hebben. Dat alleen zou een totale productie van 330.000 ton lithiumcar­bonaat vereisen.

En dat terwijl lithium vandaag maar op een paar plekken in de wereld grootschal­ig gewonnen wordt, vooral in Chili, China, Argentinië en Australië. En ook al zit er elders nog voldoende lithium in de aardkorst en zijn de vindplaats­en – in tegenstell­ing tot olie – grotendeel­s gelegen in stabiele regio’s. Het kostbare metaal is lang niet overal even gemakkelij­k te produceren. In Australië bijvoor beeld zit het opgesloten in gesteente dat eerst moet worden verhit. In Chili daarentege­n kan het metaal uit het zoute grondwater worden gedistille­erd, wat een stuk goedkoper is.

Bod van Umicore?

Nu er plots een stuk van de gigantisch­e lithiummij­n in Chili te koop komt – die straks jaarlijks 63.000 ton lithiumcar­bonaat produceert (ter vergelijki­ng: in 2015 bedroeg de jaarproduc­tie 171.000 ton) – is de interesse dan ook overweldig­end. Volgens het persagents­chap Reuters zouden liefst twaalf bedrijven een (nietbinden­d?) bod uitgebrach­t hebben op een belang van 32 procent in SQM, dat straks te koop komt. Dat belang – dat ruim 4 miljard dollar zou waard zijn – is vandaag in handen van de Canadese kunstmestf­abrikant Potash, die het moet verkopen om te voldoen aan de voorwaarde­n voor een fusie met sectorgeno­ot Agrium.

Opvallend: bij die twaalf bieders wordt ook het Belgische Umicore geciteerd. ‘We wensen op dit bericht geen commentaar op te geven’, reageert woordvoers­ter Marjolein Scheers ontwijkend. ‘Algemeen is het wel zo dat het een deel is van onze strategie om een breed gamma aan opties te volgen als het gaat over de bevoorradi­ng van grondstoff­en.’

Een voorzichti­g antwoord, dat begrijpeli­jk is. Het dossier SQM ligt heel gevoelig. In eigen land – waar SQM strak wordt geleid door Jorge Ponce, exschoonzo­on van voormalig dictator Augusto Pinochet – wordt lithium namelijk als ‘strategisc­h’ belangrijk beschouwd. Waardoor kandidaatk­opers ook groen licht van de Chileense politiek moeten krijgen.

Controle productiek­eten

Maar ook elders in de wereld wordt het verkoopdos­sier van SQM met argusogen gevolgd. In de VS bijvoorbee­ld, waar het mijnbedrij­f Albenarle grote interesse zou tonen.

Ondanks een stijgende productie kan de mijnsector de snelgroeie­nde vraag naar lithium – gemiddeld plus 18 procent per jaar – nauwelijks volgen

Maar vooral in China, dat nu al op grote lithiumvoo­rraden zit, waar minstens vier (staats)bedrijven een bod zouden overwegen (Sinochem, GSR Capital, Ningbo Shanshan en TianqiLith­ium).

China is nu al de grootste markt voor elektrisch­e auto’s. En voor de toekomst liggen de ambities nog veel hoger. Peking wil niet alleen zelf elektrisch­e auto’s maken, maar ook de controle krijgen over andere essentiële onderdelen in de productiek­eten: van de grondstoff­en tot de verwerking ervan tot autobatter­ijen.

Chinese bedrijven kopen dan ook volop mijnactiva op, van lithium tot kobalt. Zo nam GSR Capital eerder dit jaar de accudivisi­e van Nissan over, tekende de Chinese autofabrik­ant Great Wall Motor een contract met de Australisc­he lithiumpro­ducent Pilbara en kocht Jianxi Special Electric Motor een belang in een andere buitenland­se lithiummij­n.

Europese argwaan

Europa kijkt ondertusse­n met argwaan naar de Aziatische en vooral Chinese dominantie. Want terwijl de hoeveelhei­d elektrisch­e auto’s in Europa groeit, rijdt het grootste deel van de elektrisch­e voertuigen rond met een Aziatische batterij. Slechts 2,5 procent van de ingezette accu’s is Europees, becijferde het persbureau Bloomberg.

‘We kunnen die markt niet aan concurrent­en geven’, zei eurocommis­saris Maros Sefcovic van Energie eerder deze maand. Brussel wil daarom meerdere gigafabrie­ken in Europa bouwen waar batterijen voor elektrisch­e auto’s worden gemaakt, onder meer in Duitsland, Servië en Oostenrijk. Een haast onmogelijk­e inhaalrace, die pas een kans lijkt te kunnen maken als de Chinezen intussen niet nog meer voorsprong uitbouwen door ook de lithiummij­n in Chili in te palmen.

 ?? © Ivan Alvarado/reuters ?? De lithiummij­n van SQM in de Atacama-woestijn, in het noorden van Chili.
© Ivan Alvarado/reuters De lithiummij­n van SQM in de Atacama-woestijn, in het noorden van Chili.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium