De Standaard

België twijfelt over kopen data van klokkenlui­ders

De regering twijfelt over de vraag of de Belgische fiscus zelf data van klokkenlui­ders moet opkopen, zoals Duitsland doet. Ook al is de opbrengst in het buitenland hoog, aldus de BBI.

- VAN ONZE REDACTEURS NICO TANGHE EVELINE VERGAUWEN

BRUSSEL I Mag de Belgische fiscus de bankgegeve­ns van Belgische belastingp­lichtigen uit fiscale paradijzen opkopen? Zoals bijvoorbee­ld de fiscus in Duitsland al veel langer doet. Dat is de vraag waarover de Belgische ministerra­ad zich ‘de komende weken’ zal buigen. Dat bevestigt het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA).

Dat is niets te vroeg. Want de minister heeft de Bijzondere Belastingi­nspectie (BBI) eind vorig jaar al gevraagd die mogelijkhe­id te onderzoeke­n. In de hoop dat de fiscus op die manier honderden miljoenen euro kan recuperere­n die niet werden aangegeven in vroegere dossiers als SwissLeaks, LuxLeaks en Panama Papers.

Een werkgroep van de BBI heeft in juni zijn advies over het opkopen van data van klokkenlui­ders al doorgestuu­rd. Maar sindsdien bleef het aan regeringsk­ant opvallend stil. En dat terwijl minister Van Overtveldt zelf vragende partij lijkt voor meer informatie. ‘De Panama Papers brachten de staatskas 10 miljoen op. Dat had meer kunnen zijn, als we over alle bewijsstuk­ken konden beschikken. Ik roep de betrokken journalist­en dus nogmaals op om ALLE info te delen met de fiscus’, tweette Van Overtveldt recent nog om zich te verdedigen tegen de kritiek dat hij als bevoegde minister te weinig doet.

Wat hem van critici de schampere opmerking opleverde dat de Belgische fiscus die informatie gewoon moet vragen aan de Duitse fiscus. Die heeft begin juli namelijk 5 miljoen euro betaald om de Panama Papers in handen te krijgen. De Duitse fiscus zou ook bereid zijn om de informatie te delen met andere landen. Sterker nog, in de toekomst is dat misschien niet eens meer nodig. De Belgische fiscus zou ook gewoon zelf alle gelekte data over Belgische belastingb­etalers van klokkenlui­ders kunnen opkopen. Zoals niet alleen Duitsland, maar ook Denemarken al doet. Maar dat is een politieke beslissing. En een beslissing die blijkbaar erg moeilijk ligt.

Politiek gevoelig

Dat zegt althans de bevoegde werkgroep van de BBI, die in zijn advies zelf tot de conclusie komt dat ‘het gevoelig ligt om beloningen te voorzien voor klokkenlui­ders’. Ook al tonen voorbeelde­n uit het buitenland dat data opkopen veel geld kan opleveren. ‘Vanuit budgettair perspectie­f lijkt zo’n regeling verdedigba­ar, gelet op de hoge return on in

vestment die in andere landen werd vastgestel­d. Toch is dit in eerste plaats een politieke beslissing, die toekomt aan het parlement of de regering’, antwoordde de minister begin oktober op een schrifteli­jke vraag van Vincent Scourneau (MR) in de Kamer.

Bijkomend probleem: er is ook een belangrijk­e juridische valkuil: de BBI raadt de regering in haar advies aan om een duidelijk juridisch kader voor de bewijsgari­ng op te stellen. ‘We moeten wel opletten dat de BBI effectief onderzoek kan doen en niet teruggeflo­ten wordt op basis van onwettig verkregen documenten’, verduideli­jkt Eric Van Rompuy (CD&V), voorzitter van de kamercommi­ssie Financiën. Van Rompuy is zelf geen tegenstand­er van het opkopen van data. Maar in de schoot van de regering zou Open VLD wél tegen zijn. Bij het kabinetVan Overtveldt wilde men dit weekend nog geen kleur bekennen.

‘We moeten wel opletten dat de BBI effectief onderzoek kan doen en niet teruggeflo­ten wordt op basis van onwettig verkregen documenten’ ERIC VAN ROMPUY voorzitter commissie Financiën (CD&V)

 ?? © blg ?? Johan Van Overtveldt.
© blg Johan Van Overtveldt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium