De Standaard

Liepen er echt 60.000 fascisten door Warschau?

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN OOSTEUROPA ROELAND TERMOTE

De jaarlijkse Onafhankel­ijkheidsma­rs in Warschau leidt tot bezorgdhei­d vanwege de racistisch­e en extreemrec­htse spandoeken.

BOEDAPEST I Een dichte roodgrijze nevel verspreidd­e zich zaterdag boven de hoofden van de tienduizen­den aanwezigen bij de Onafhankel­ijkheidsma­rs in de Poolse hoofdstad Warschau. De rook van het vuurwerk in de handen van jonge en vaak gemaskerde demonstran­ten wekte een intimidere­nde indruk.

Grimmiger nog waren de extreemrec­htse insignes en slogans in de optocht die de wedergeboo­rte van de Poolse natie in 1918 herdacht. In de deinende massa roodwitte Poolse vlaggen kwamen spandoeken voorbij met boodschapp­en als ‘een blank Europa van broederlij­ke naties’, ‘puur bloed’ en ‘stop de islamiseri­ng van Polen’.

‘Een prachtig gezicht’

De internatio­nale verspreidi­ng van de beelden maakte het jaarlijkse evenement tot symbool van de opmars van extreemrec­hts in MiddenEuro­pa. Op sociale media werd de mars van ‘60.000 neofascist­en’ afgelopen weekend veel besproken.

Veel Poolse commentato­ren, ook aan de linkerzijd­e, zijn genuanceer­der. De Onafhankel­ijkheidsma­rs wordt al sinds 2010 georganise­erd door enkele extreemrec­htse bewegingen. De opkomst lijkt niet spectacula­ir te stijgen. Officiële schattinge­n over zaterdag liepen uiteen tussen 30.000 en 60.000.

Bovendien zou een meerderhei­d van de deelnemers gewone Polen zijn met een nationalis­tische overtuigin­g. Velen onder hen benadrukte­n zaterdag tegenover journalist­en dat ze niet meeliepen om steun te betuigen aan fascistisc­he bewegingen. En toch: de aanwezighe­id van deze burgers bij een mars die georganise­erd wordt door extreemrec­hts en die neofascist­en uit heel Europa aantrekt, het belichaamt volgens critici wel hoe salonfähig de ultranatio­nalisten inmiddels zijn in Polen.

Dat is een ontwikkeli­ng waar velen de nationaalc­onservatie­ve regering van Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) voor verantwoor­delijk achten. PiSpolitic­i en media zouden met vijandige retoriek over islamitisc­he vluchtelin­gen xenofobie aanmoedige­n. Voor extreemrec­htse uitspattin­gen heeft het regeringsk­amp volgens critici dan weer nauwelijks oog.

Minister van Binnenland­se Zaken Mariusz Blaszczak noemde de mars op een persconfer­entie ‘een prachtig gezicht’. Op de vraag wat hij vond van de racistisch­e slogans, antwoordde Blaszczak dat hij deze ‘persoonlij­k niet gezien had’.

Er was dit jaar een veel kleinere tegenbetog­ing van linkse tegenstand­ers. In vergelijki­ng met andere jaren bleef het geweld tegen hen beperkt.

Meerderhei­d van deelnemers zou gewone Polen zijn met een nationalis­tische overtuigin­g

 ?? © afp ?? Extreemrec­htse betogers in Warschau.
© afp Extreemrec­htse betogers in Warschau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium