De Standaard

Als drie streepjes niet mogen, dan twee streepjes ook niet

- (kls)

In de jaren negentig kwam H&M met een reeks kleren op de markt, met daarop twee verticale strepen. Dat leek te hard op de gepatentee­rde drie strepen van Adidas, vonden ze in Duitsland. Een verbod door de ‘voorzienin­genrechter’ leidde er in 1997 toe dat H&M de collectie uit de rekken nam.

Het dispuut was daarmee niet voorbij. Adidas eiste dat H&M een onthouding­sverklarin­g zou tekenen om te voorkomen dat het ooit opnieuw zou gebeuren. De Zweden weigerden. Ze betwistten zelfs de claim dat alleen Adidas met verticale streepjes aan de slag mag.

Nu heeft een rechtbank in Den Haag Adidas in een uitspraak ten gronde gelijk gegeven, meldt de Nederlands­e krant Het Financieel­e Dag

blad. H&M mag zulke kleren niet meer op de markt brengen.

De strepen van Adidas zijn parallelle strepen van gelijke breedte, waarbij de spatie er tussen even breed is als de strepen zelf en er contrast is tussen de strepen en de achtergron­dkleur. De variant van H&M zou een inbreuk zijn op het beeldmerk van Adidas.

H&M argumentee­rde nog dat het beeldmerk niet van toepassing zou zijn bij kleren in andere kleuren dan zwart en dat de ruimte tussen de strepen niet zo breed is als de strepen zelf. Tevergeefs.

Eerder clashte Adidas hierover ook al met de Nederlands­e bedrijven Marca Mode, C&A Nederland en Maxeda, maar met hen werd een schikking getroffen.

 ??  ?? Adidas staat op zijn strepen. © rr
Adidas staat op zijn strepen. © rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium